Volodomir Zelenski a semnat de urgență! Practic, odată ce această lege va fi pusă în aplicare, printr-un decret prezidențial, prin decizia Consiliului de Securitate și Apărare Națională, noile măsuri vor intra în vigoare.

Conform acestei legi care recunoaște teritoriile ocupate temporar, ucrainenii vor compune un regim juridic special care nu va permite legal ca alegătorii să voteze pentru funcțiile de conducere din consiliile locale din sate și orașe și totodată, interzicând orice alt tip de referendumuri.

Mai mult de atât, Consiliul de Securitate și Apărare Națională mai impune și introducerea unor măsuri suplimentare în ceea ce prevede securitatea acestor teritorii după dezocupare.

Mai precis, pentru a preveni alte noi încercări de ocupare, se iau în vedere anumite instrumente speciale, cum ar fi stabilirea particularităților pentru drepturile de proprietate cât și alte particularități ale activității economice pe teritoriul ocupat, dar și circulația mărfurilor de pe aceste teritorii.

Primul oraș ocupat de forțele ruse

În a doua zi a lunii martie, a fost ocupat deja primul oraș al Ucrainei de către ruși. Harkov, orașul cu o populație de 1,5 milioane oameni a fost atacat pe mai multe flancuri, iar unul dintre spitalele militare ale orașului a fost înconjurat de militarii ruși.

În prima fază cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor, iar în momentul de față au fost omorâți un total de 260 de civili.

În același moment, alte orașe importante din Ucraina au fost bombardate, printre care Herson și Mariupol, care a fost distrus aproape în totalitate în ultimele zile.

Dezastrul de la Mariupol

Tot la Mariupol se aflau aproape 400 de persoane blocate în adăpostul Teatrului care a fost distrus în totalitate. A durat două zile până când toate persoanele au fost scoase de sub mormanele de moloz.

Totodată, consilierul prezidențial al Ucrainei Ihor Zhovkva a completat că ”În primele runde, Rusia nu era pregătită să ne asculte poziţia, a dat doar ultimatumuri: ca Ucraina să se predea, depuneţi armele, că preşedintele nostru ar trebui să semneze un act de capitulare”.

În ultimele zile, în urma distrugerilor masive tot mai mulți cetățeni au părăsit orașul.

„Astăzi, aproximativ 20.000 de persoane au părăsit Mariupol cu maşina folosind un culoar umanitar. Din cele 4.000 de maşini care au părăsit oraşul, 570 au ajuns deja la Zaporojie, la circa 230 de km nord-vest”, a transmis printr-un comunicat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, potrivit AFP, preluată de Agerpres.