Autoritățile din Ucraina au semnat o declarație comună privind intenția de aderare la UE. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că declarația comună este un „semnal al unității tuturor ramurilor puterii” și o dovadă că Ucraina este hotărâtă să își atingă obiectivul strategic de a deveni membru cu drepturi depline al UE.

„Astăzi, semnăm o declarație comună, care este un semnal al unității tuturor ramurilor guvernului și o dovadă a hotărârii noastre de a atinge obiectivul strategic al Ucrainei, și anume: aderarea deplină la Uniunea Europeană. Iar semnarea acestei declarații ar trebui să însemne același lucru ca și semnarea cererii de intrare – în a cincea zi de război”, a declarat președintele ucrainean într-o postare pe contul său de socializare.

Aderarea Ucrainei nu ar trebui să dureze ani sau decenii

Președintele Volodimir Zelenski a adăugat că drumul Ucrainei către aderare nu ar trebui să dureze ani sau decenii.

„Noi mergem spre candidatură de 115 zile. Iar drumul nostru spre aderare nu trebuie să dureze ani, decenii. Trebuie să parcurgem acest drum rapid. În ce măsură este posibil, depinde de noi. Trebuie să ne facem partea noastră de treabă în mod ideal pentru a le permite prietenilor noștri din Uniunea Europeană să ia o altă decizie istorică pentru noi la fel de repede, în aceeași manieră consolidată”, a adăugat el.

Anterior, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aderarea la UE este „la îndemâna” Ucrainei, dar a îndemnat țara să continue reformele anticorupție.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la doar cinci zile după invazia Rusiei din 24 februarie, iar blocul celor 27 de membri a acceptat candidatura sa la 23 iunie, într-un semnal puternic de susținere. Totuși, specialiștii estimează că procesul de aderare ar putea dura mulți ani.

UE consolidează cooperarea cu Ucraina și Moldova

Pe de altă parte, în cursul zilei de vineri, Comisarul pentru transporturi Adina Vălean, ministrul francez delegat pentru colectivități teritoriale, Christophe Béchu, în numele Președinției Consiliului UE, pe de-o parte și ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, și vicepremierul și ministrul moldovean al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, pe de altă parte, au semnat acorduri de transport rutier pentru securizarea lanțurilor de aprovizionare.

Acordurile vor contribui la asigurarea securității alimentare, ca urmare a agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei și a blocării de către aceasta a rutelor tradiționale de transport. Ministrul Kubrakov și comisarul Vălean au semnat, de asemenea, un acord privind actualizarea rețelei indicative TEN-T a Ucrainei pentru a îmbunătăți conexiunile de infrastructură între Ucraina și UE.