Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat recent că armata sa este pregătită pentru un nou schimb de prizonieri cu Rusia.
De aceea, el le-a solicitat urgent aliaţii săi să pună, din nou, presiune pe Kremlin pentru a accepta schimbul de prizonieri.
„Schimbul de oameni – aceasta este o chestiune umanitară astăzi şi o decizie foarte politică care depinde de sprijin din multe state.
Este important… să facem presiuni politice la orice nivel, prin afaceri puternice, prin închiderea afacerilor, embargoul petrolului… şi prin aceste ameninţări intensifică activ schimbul oamenilor noştri cu militari ruşi.
Nu avem nevoie de militari ruşi, avem nevoie doar de ai noştri. Suntem pregătiţi pentru un schimb chiar şi mâine”, a spus, luni seară, Volodimir Zelenski, relatează agenția de presă Reuters.
Ucraina e pregătită pentru un nou schimb de prizonieri
Spre final, liderul ucrainean a spus că țara sa a implicat Naţiunile Unite, Elveţia, Israelul şi „multe, multe alte ţări” în schimbul de prizonieri de război, dar procesul a fost complicat.
În prezent, mii de cetățeni ucraineni se află în captivitate, după ce armata rusă a ocupat complet oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei.
Amintim faptul că Leonid Sluţki, deputat şi negociator rus, a declarat sâmbătă, 21 mai, că țara sa va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov, luaţi prizonieri contra lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin.
Rusia se va angaja într-un schimb de prizonieri cu Ucraina? Posibilitatea este studiată de Moscova
Viktor Medvedciuk a fost prezent în orașul separatist Doneţk din sud-estul Ucrainei, unde a spus că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta”.
Menționăm faptul că Viktor Medvedciuk, 67 de ani, este un politician şi un bogat afacerist ucrainean, prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a fost arestat la jumătatea lui aprilie în Ucraina, fiind căutat de pe 24 februarie.
Acesta se află în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
Totodată, armata rusă a anunţat vineri că ultimii apărători ucraineni ai oraşului port Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat.
Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”, dar pe care Guvernul de la Kiev speră să o elibereze în schimbul unor prizonieri ruşi, relatează AFP.