Într-un video prezentat în fața parlamentului lituanian, președintele Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către Uniunea Europeană, însă de această dată, liderul de la Kiev a fost mult mai tranșant.
Mai exact, Zelenski susține că nu este timp de așteptare și este nevoie clară de decizii puternice pe care doar Uniunea Europeană le poate lua. El a făcut referire la impunerea de sancțiuni tuturor băncilor și petrolului rusesc.
În același timp, Volodimir Zelenski a mai cerut UE și să stabilească un termen limită pentru încetarea importurilor de gaze rusești, relatează Reuters.
Este nevoie de decizii puternice
„Nu putem aștepta… Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. Trebuie să sancționeze petrolul și toate băncile rusești…Fiecare stat UE trebuie să stabilească termene pentru când va refuza sau va limita sursele de energie (rusești), cum ar fi gazele”, a spus el.
Referitor la atitudinea Rusiei, Zelenski precizează că doar în momentul în care astfel de sancțiuni vor fi în vigoare, Moscova mă înțelege că acest război este o catastrofă chiar și pentru ea.
„Doar atunci guvernul rus va înțelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei”, a mai adăugat președintele Ucrainei.
Totodată, Zelenski a declarat în fața parlamentului că soldații ruși s-au comportat la fel peste tot unde au stat ca și în orașul Bucea. Forțele ruse sunt acuzate că au ucis mulți civili acolo, deși Kremlinul a negat acest lucru și spune că incidentul a fost înscenat.
Rusia continuă să nege războiul
Liderul ucrainean a mai spus că Rusia a deportat sute de mii de persoane din regiunile ucrainene ocupate în „lagăre de filtrare”.
Menționăm faptul că au trecut aproape șapte săptămâni de când președintele Vladimir Putin a dat ordinul pentru invazia Ucrainei. La data de 24 februarie, trupele rusești s-au mobilizat în, ceea ce numește Rusia ”o operațiune militară specială pentru demilitarizarea și dezanificarea Ucrainei”.
De cealaltă parte, atât Occidentul cât și Ucraina sunt de părere că nu este vorba despre niciun fel de operațiune specială, ci despre o agresiune.
În acest sens, mai multe măsuri sunt luate în calcul. Spre exemplu, recent, miniștrii de externe anunțau că UE elaborează propuneri pentru un posibil embargo petrolier al UE asupra Rusiei.
Amintim că săptămâna trecută, Executivul comunitar a adoptat și o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care a inclus încetarea importurilor de cărbune rusesc.