Volodimir Zelenski președintele Ucrainei a transmis un mesaj de ultimă oră către Occident, având în vedere modul în care războiul declanșat de Rusia a degenerat.
În cadrul unei videoconferințe la o reuniune juridică internațională privind crimele de război comise în Ucraina, liderul de la Kiev a cerut înființarea unui tribunal special, care să se ocupe cu anchetarea invaziei ruse în Ucraina.
El a subliniat faptul că toți cei vinovați trebuie să fie pedepsiți și doar în tribunal special ar putea să facă acest lucru. „Instituţiile judiciare actuale nu îi pot aduce în faţa instanţei pe toţi cei vinovaţi. Prin urmare, este necesar un tribunal special pentru judecarea crimelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski.
Menționăm faptul că precizările acestuia au fost făcute joi, în timp ce autoritățile judiciare din întreaga Europă s-au reunit la Haga în cadrul Conferinţei pentru Răspunderea privind Ucraina.
Volodimir Zelenski, un nou apel către Europa
Toate autoritățile au purtat discuții pentru a coordona anchetarea atrocităţilor comise după invadarea acestei ţări de către forţele ruse.
Curtea Penală Internaţională (CPI), Comisia Europeană şi Ţările de Jos, sunt cele care au organizat evenimentul, iar printre participanţi s-au aflat procurorul Karim Khan de la CPI, comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, şi reprezentanta specială a secretarului general al ONU în domeniul violenţelor sexuale din cadrul conflictelor, Pramila Patten.
Procurorul Karim Khan de la CPI a fost cel care a deschis încă din luna martie, cu acordul a 43 de state, o anchetă privind posibilele crime de război din Ucraina. Pe de altă parte, acest lucru nu este suficient în condițiile în care CPI nu poate judeca infracţiunea de agresiune dacă ţara vizată nu este semnatară a Statutului de la Roma – situaţie în care se află atât Rusia, cât şi Ucraina.
În acest sens, ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a apreciat propunerea lui Zelenski privind înființarea unui tribunal special în acest sens. „Cred că problema merită studiată”, le-a declarat el jurnaliştilor, la finalul conferinţei.
Olanda susține înființarea unui tribunal special
La rândul lor, atât Hoekstra, Khan, cât și Reynders au reamintit nevoia de cooperare pentru justiţie. Menționăm faptul că până la momentul actual, în cele patru luni de război, doar 14 state europene au deschis propriile dosare privind crimele din Ucraina. Totodată, a fost înfiinţată şi o echipă europeană comună.
În tot acest timp însă, Rusia neagă orice fel de acuzație adusă cu privire la abuzurile comise de militarii săi trimiși în Ucraina. Moscova a negat bombardarea civililor, dar și execuţiile extrajudiciare sau violurile. În schimb, țara lui Vladimir Putin susţine că ucrainenii sunt cei vinovaţi de crime de război.
Menționăm faptul că, potrivit datelor centralizate de ONU, de la declanșarea războiului și până în prezent, 5.000 de persoane și-au pierdut viața, iar dintre acestea peste 300 sunt copii. Pe de altă pate, ONU estimează că bilanțul real ar putea fi unul cu mult mai mare.