Un nou apel către ţările occidentale din partea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski! Liderul de la Kiev a cerut din nou sprijin militar pentru ţara sa, pentru că ucrainenii nu pot doborî rachetele ruseşti doar cu puşti şi mitraliere.
“La urma urmei, totul este pentru libertate, nu numai în Ucraina, ci pentru libertate în Europa”, a insistat Zelenski, atrăgând astfel atenţia că războiul din Ucraina pune în pericol întreaga Europă, nu doar ţara sa.
Zelenski: Frica Occidentului de a lua o decizie a dus la această tragedie
“Armamentul este ceea ce au partenerii noştri. Acesta este ceea ce este acoperit cu praf la depozitele lor. La urma urmei, totul este pentru libertate, nu numai în Ucraina, ci pentru libertate în Europa. Deci cine conduce comunitatea euro-atlantică? Mai este Moscova din cauza intimidării?
Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti folosind puşti, mitraliere, care sunt prea multe în provizii. Şi este imposibil să deblochezi Mariupol fără un număr suficient de tancuri, alte vehicule blindate şi, desigur, avioane.
Toţi apărătorii Ucrainei ştiu asta. Toţi cei care apără Mariupol ştiu asta. Mii de oameni ştiu asta – cetăţeni, civili care mor acolo în blocada. Statele Unite ştiu asta. Toţi politicienii europeni ştiu. Le-am spus tuturor.
Şi acest lucru ar trebui să fie cunoscut cât mai curând posibil de cât mai mulţi oameni de pe Pământ. Pentru ca toată lumea să înţeleagă cui şi de ce pur şi simplu i-a fost frică să prevină această tragedie. Frică să ia pur şi simplu o decizie”, a declarat, duminică noaptea, preşedintele Volodimir Zelenski.
Ucraina şi Rusia, tot mai aproape de o înţelegere?
În altă ordine de idei, preşedintele Ucrainei a admis că se “studiază în profunzime” cererea Rusiei privind neutralitatea Ucrainei.
Unul dintre elementele negocierilor priveşte “garanţiile de securitate şi neutralitate, statutul denuclearizat al Statului nostru”, a afirmat Zelenski într-un interviu acordat duminică unor mass-media ruse independente.
“Suntem pregătiţi să-l acceptăm. Acest punct al negocierilor (…) este în discuţie, este studiat în profunzime”, a spus liderul de la Kiev, citat de agenţiile AFP şi EFE.
“Dar nu vreau să fie încă o hârtie în stilul memorandumurilor de la Budapesta”, a mai indicat Zelenski, amintind astfel despre acordurile prin care Ucraina s-a angajat în 1994 să renunţe la armele nucleare moştenite de la fosta URSS în schimbul unor garanţii de securitate din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Rusiei.
Mai întâi retragerea soldaţilor ruşi şi apoi acord
Volodimir Zelenski s-a arătat deschis la compromisuri, dar a cerut mai întâi retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei.
“Avem nevoie de un acord cu preşedintele Putin. Garanţii nu vor semna nimic dacă sunt trupe” ruse în Ucraina, a afirmat Zelenski.
Semnarea unui eventual acord cu Rusia va impune revizuirea Constituţiei Ucrainei, proces care ar putea dura circa un an, întrucât va fi nevoie de un referendum, de ratificarea înţelegerilor în parlamentul de la Kiev şi în cele ale statelor garante, a atras atenţia preşedintele Ucrainei.
Cât despre cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască peninsula Crimeea ca parte a Rusiei şi independenţa republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Zelenski afirmat că această chestiune “trebuie abordată şi soluţionată”.
România, inclusă şi ea în discuţii
Un alt subiect de pe masa negocierilor este şi cel al protejării limbii ruse în Ucraina. Un asemenea compromis ar putea fi o formulă de “respect reciproc faţă de limbile cetăţenilor din ţările vecine”, a afirmat Volodimi Zelenski.
“Vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România.
Avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord ar trebui să fie suficient pentru a respecta anumite limbi în ţara noastră”, a mai spus acesta.