Într-un discurs video publicat joi dimineață, Volodimir Zelenski a vorbit despre atacurile masive aeriene din partea Rusiei. El susține că acestea au ca scop distrugerea întregii regiuni din Donbas. În acest sens, el a cerut încă odată arme grele din partea Occidentului.
Menționăm faptul că anunțul lui Zelenski vine cu doar câteva ore înainte ca liderii europeni să stabilească, în cadrul unui summit care va avea loc la Bruxelles, dacă Ucraina va porni în mod oficial pe drumul către aderarea la UE, scrie Reuters.
Zelenski a mai adăugat că Ucraina trebuie să obțină victoria în fața Rusiei cât mai repede, înainte ca mai multe regiuni să fie distruse în totalitate.
Zelenski cere arme Occidentului
„Trebuie să ne eliberăm țara și să obținem victoria, dar mai repede, mult mai repede. În Donbas sunt lansate lovituri masive aeriene și de artilerie.
Scopul ocupanților în această direcție rămâne același – vor să distrugă întregul Donbas pas cu pas. Lîsîceansk, Sloviansk, Kramatorsk – vor să transforme fiecare oraș într-un nou Mariupol. Să le distrugă complet”, a spus el.
În acest sens, pentru ca Ucraina să poată facă față loviturilor rusești și pentru a ieși victorioasă din conflictul militar care durează de aproape patru luni de zile, Zelenski a cerut din nou accelerarea livrărilor de arme.
„Cerem în mod repetat accelerarea livrărilor de arme către Ucraina. Este nevoie de egalitate pe câmpul de luptă pentru a opri această armată diabolică și a o împinge dincolo de granițele Ucrainei”, a spus el.
Zelenski este încrezător în aderarea Ucrainei la UE
Menționăm faptul că situația din Ucraina se degradează de la un moment la altul. La o uzină chimică din Sievierodonetsk, sute de civili sunt blocați în momentul de față, iar Ucraina și Rusia își dispută controlul orașului.
Și Rusia la rândul ei susține că se dau supte grele în Sievierodonetsk. La rândul său, guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană că „luptele continuă” și că „forțele ruse nu dețin controlul total”.
Pe lângă victoria în fața Rusiei însă, o prioritate pentru Ucraina o reprezintă și aderarea la UE. Încă de miercuri, Zelenski a anunțat că a discutat cu 11 lideri ai UE despre candidatura Ucrainei, iar în cursul zilei de joi va urma să dea mai multe telefoane.
Totodată, el s-a arătat încrezător că toate cele 27 de țări UE vor susține statutul de candidat al Ucrainei.
„O merităm”, a declarat Zelenski, ieri.
Efectele războiului din Ucraina asupra Europei
Menționăm faptul că războiul din Ucraina afectează masiv economia globală, dar și securitatea europeană. Creșterea prețurilor la gaze, petrol, dar și alimente sunt doar o parte dintre efectele secundare, iar UE este practic nevoită să își reducă dependența mare de energia rusească.
Totodată, conflictul militar declanșat de Rusia pe 24 februarie a făcut ca țări precum Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO.
Mai mulți oficiali americani au anunțat că la reuniunile de săptămâna viitoare, liderii Grupului celor șapte și ai NATO vor încerca să crească presiunea asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, astfel încât conflictul militar să poată lua sfârșit.