Volodimir Zelenski a contestat apartenenţa Rusiei la OSCE. Într-o intervenţie prin video-conferinţă în faţa Adunării Parlamentare a acestei organizaţii internaţionale, care s-a reunit la Varşovia, liderul de la Kiev a avut o reacție vehementă pe acest subiect.

„Vedem că diverse platforme internaţionale încearcă să găsească soluţiile necesare pentru a ajuta la oprirea terorismului rus, la izolarea cât mai mult posibil a acestui stat terorist şi la căutarea unei căi de depăşire a crizelor mondiale brutale create de Rusia”, a declarat Zelenski în faţa delegaţilor parlamentari ai OSCE.

El a întrebat clar și răspicat de ce Rusia nu se află în afara acestei platforme și de ce acest stat continuă să fie membru al OSCE după nouă luni de crime continue.

Războiul Rusiei reprezintă un test pentru orice organizaţie internaţională

„De ce nu se află încă OSCE printre aceste platforme? De ce, mai ales, un stat terorist, chiar şi după nouă luni de crime continue mai este încă membru al Adunării dumneavoastră Parlamentare?”, a întrebat Zelenski, adresându-se participanţilor la reuniune.

El a apreciat, conform AFP, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un test pentru orice organizaţie internaţională.

Sursa citată a arătat că Polonia, care în acest an exercită preşedinţia prin rotaţie a OSCE, şi-a anunţat recent refuzul de a permite participarea unei delegaţii ruse la Adunarea Parlamentară de la Varşovia, precum şi la o reuniune ministerială a OSCE preconizată pentru începutul lunii decembrie la Lodz (centru). Aceasta urma să fie prezidată, în principiu, de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Gestul a fost considerat de Moscova drept o decizie „provocatoare şi fără precedent”. Delegaţia rusă la reuniunea ministerială va fi condusă de ambasadorul Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, potrivit Moscovei.

Polonia i-a interzis Rusiei să participe la reuniunea OSCE

Totodată, Polonia a anunțat că „delegațiile ar trebui să fie adaptate la reglementările actuale ale UE și să nu includă persoane care sunt sancționate de Uniunea Europeană. În urma agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie, o serie de cetățeni ruși au fost adăugați pe lista persoanelor sancționate, inclusiv ministrul Lavrov”.

Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care ministrul rus de externe participă în mod obişnuit, este organismul central al acestei organizaţii internaţionale, responsabil pentru deciziile sale.

Parlamentul European a votat miercuri un text care califică Rusia drept ”stat promotor al terorismului” în războiul din Ucraina, lansând un apel către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să procedeze în mod similar.