Războiul din Ucraina continuă de aproape două săptămâni, iar ultimul anunț făcut de președintele țării e unul fără precedent. Se pare că acesta s-a răzgândit în ceea ce privește aderarea la NATO.

Într-un interviu difuzat de postul american ABC, Volodimir Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO, una dintre problemele care au motivat oficial invazia rusă în ţara sa, scrie AFP.

El a mai adăugat că a realizat că NATO nu este gata să accepte Ucraina, motiv pentru care nu își mai dorește să abordeze acest subiect.

„În ceea ce priveşte NATO, mi-am temperat poziţia asupra acestei probleme deja de ceva timp, atunci când am înţeles” că „NATO nu este gata să accepte Ucraina”, a declarat el în acest interviu difuzat luni seara.

Ce își dorește Ucraina

Totodată, președintele ucrainean a mai adăugat că cel mai probabil NATO se teme de o confruntare cu Rusia, iar acesta este motivul principal care împiedică aderarea Ucrainei la Alianță. „Alianţei (Atlanticului de Nord) îi este teamă de tot ce este controversat, (îi este teamă) şi de o confruntare cu Rusia”, a mai adăugat acesta.

Deși Ucraina se zbate să supraviețuiască, Zelenski a adăugat că nu vrea să fie preşedintele unei „ţări care imploră în genunchi” pentru o astfel de aderare.

Amintim faptul că invazia Ucrainei a început pe 24 februarie, iar la acel moment, Moscova afirmă că vrea garanţii că Ucraina nu va adera niciodată la NATO. Mai exact, Kremlinul consideră ameninţătoare aceste extinderi şi poziţiile militare ale aliaţilor occidentali lângă frontierele ruse.

La rândul său, înainte de a declanșa invazia, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut că cele două „republici” separatiste proruse din estul Ucrainei sunt independente. Acum, liderul rus cere acum ca independenţa lor să fie recunoscută de Ucraina.

Dialog între Rusia şi Ucraina cu privire la republicile separatiste Doneţk şi Lugansk?

Întrebat în legătură cu această cerere, Zelenski s-a declarat, în interviul pentru ABC, deschis dialogului. El a precizat că poate fi găsit un compromis în ceea ce privește situația acestor teritorii.

„Vorbesc despre garanţii de securitate. Cred că referitor la aceste teritorii temporar ocupate”, „care au fost recunoscute doar de Rusia”, „noi putem discuta şi găsi un compromis cu privire la viitorul acestor teritorii”, a explicat el.

Pe de altă parte, președintele Ucrainei menționează că un lucru important este modul în care oamenii vor trăi acolo, subliniind faptul că problema este „mai complexă decât (presupune) pur şi simplu recunoaşterea lor.

„Important pentru mine este cum vor trăi oamenii care se află în aceste teritorii şi care vor să facă parte din Ucraina. Acesta este un alt ultimatum şi noi respingem ultimatumurile. Trebuie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-o bulă”, a mai spus Zelenski.