Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi convingerea că drapelul ucrainean va flutura din nou în toate zonele din Ucraina ocupate în prezent de Rusia, inclusiv în peninsula Crimeea, anexată de Moscova din 2014, potrivit EFE.
Într-un discurs pronunţat cu ocazia Zilei naţionale a drapelului Ucrainei, Zelenski s-a declarat încrezător că drapelul ţării „va reveni în fiecare oraş şi sat, acum ocupat temporar de Rusia”.
Zelenski, convins că peninsula Crimeea va reveni Ucrainei
Declaraţiile preşedintelui ucrainean, citate de agenţiile de presă locale, au fost făcute în cadrul ceremoniei de ridicare a drapelului naţional în capitala Kiev.
„Drapelul în albastru şi galben al Ucrainei va fi arborat din nou acolo unde este acasă, unde ar trebui de drept să fie: în toate aşezările ocupate temporar din Ucraina”, în Melitopol, Herson sau Zaporojie, a reiterat el.
Potrivit lui Zelenski, drapelul ucrainean va reveni şi în oraşele din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi în regiunile Doneţk şi Lugansk, cele două componente ale bazinului minier Donbas, autoproclamate republici independente recunoscute de Moscova cu puţin timp înainte de invazia în Ucraina.
La ceremonia ridicării drapelului naţional la Kiev au luat parte reprezentanţi ai guvernului şi parlamentului, precum şi militari, eveniment ce intervine în ajunul Zilei Independenţei Ucrainei, marcată la 24 august, care coincide cu împlinirea a şase luni de la declanşarea invaziei ruse.
Anexată de Rusia în 2014, peninsula Crimeea continuă să facă parte din Ucraina, conform prevederilor dreptului internaţional.
Cooperare regională în domeniul securității
Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei a anunţat luni seară că ţara sa, alături de mai multe state membre ale Uniunii Europene, au creat „Iniţiativa Kiev” în scopul consolidării cooperării regionale, informează marţi dpa.
Şeful statului ucrainean a numit participanţii la acest format, vecinii Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, precum şi statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, adăugând că uşa este deschisă şi altor ţări.
Preşedintele Zelenski a descris această iniţiativă drept „o linie foarte promiţătoare a activităţii noastre în cadrul alinierii euro-atlantice”, dar a oferit puţine detalii, spunând doar că problemele de securitate vor fi în centrul acestui format de colaborare.
În discursul său video, preşedintele ucrainean a abordat şi cea de-a doua reuniune anuală a Platformei Crimeea, summit ce are loc marţi, online, şi în care vor ţine discursuri, printre alţii, lideri din Germania, Japonia, Canada şi NATO.