Autoritățile din Ucraina au parte de vești proaste. Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat recent că țara sa nu va transfera în Ucraina cele 18 tancuri Leopard 2A7 pe care le închiriază de la Germania.
Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a explicat că autoritățile germane au ales să nu dea aceste tancuri Kievului din cauza unei „decizii militare”.
Totuși, Olanda nu ar fi ales să o facă, chiar dacă decizia ar fi fost pozitivă, notează euromaidanpress.com
Ucraina a primit o veste proastă din partea aliaților
În ciuda faptului că prim-ministrul Mark Rutte declarase anterior că Olanda se gândește să cumpere tancurile închiriate din Germania pentru a le dona ucrainenilor, acest lucru se pare că nu se va mai întâmpla.
De asemenea, cabinetul se oferise să antreneze soldați ucraineni astfel încât aceștia să poată manipula Leopard 2A6.
Guvernul german a ezitat de mult să furnizeze tancurile Leopard de fabricație germană, însă după multe presiuni internaționale, guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost de acord luna trecută.
Anterior, Ollongren a anunțase că Țările de Jos, împreună cu Germania și Danemarca, vor oferi Kievului cel puțin o sută de tancuri de luptă Leopard 1A5 mai vechi. Ele trebuie trimise în Ucraina „cât mai curând posibil”, potrivit ministrului.
Țările europene și-au ignorat propria apărare
Povestea tancurilor reflectă modul în care țările europene și-au ignorat propria apărare pe fondul unui curs de demilitarizare, potrivit sursei menționate.
În 2011, Țările de Jos au decis să scape de tancurile sale Leopard 2A6NL pe fondul unei campanii de demilitarizare care a dus la sfârșitul arsenalului său de 441 de tancuri de după Războiul Rece.
Germania le-a cumpărat și le-a modernizat la modelul Leopard 2A7. După ocuparea Crimeei de către Rusia și războiul hibrid împotriva Ucrainei, Țările de Jos au închiriat înapoi 20 de tancuri proprii modernizate de Germania, dintre care 18 au intrat în serviciul armatei și dintre care 2 au fost folosite ca modele de antrenament.
Ministrul adjunct de Externe din Rusia a declarat că Moscova va fi gata de negocieri cu Ucraina
În altă ordine de idei, viceministrul rus de Externe, Serghei Verșinin, a vorbit, în timpul unui interviu acordat pentru televiziunea de stat din Rusia, Zvezda, despre posibilitatea unor negocieri între Moscova și Kiev.
Oficialul rus a reamintit că un proces de negociere ruso-ucrainean a existat deja, dar a fost oprit la inițiativa regimului de la Kiev.
„Au existat deja negocieri. Vă amintiți de Minsk, vă amintiți de Istanbul. Și vă amintiți că ele au fost întrerupte de partea ucraineană … dar deciziile nu se iau la Kiev”, a spus el.
Potrivit lui Serghei Verșinin, în realitate, deciziile privind Ucraina și eventualele negocieri vin de la Washington și Bruxelles, așa că „trebuie să mergeți acolo”.
De asemenea, el a menționat că orice ostilitate se încheie prin negocieri, iar Rusia a declarat în repetate rânduri că va fi pregătită când va veni un astfel de moment.