Guvernul elveţian dă o lovitură Ucrainei lui Volodimir Zelenski și respinge cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate pentru transport de trupe fabricate în Elveţia, invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, a informat miercuri canalul elveţian de televiziune SRF, citat de Reuters.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) s-a opus cererii Danemarcei de a oferi aproximativ 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Piranha III Ucrainei, a anunţat SRF, citând o confirmare din partea SECO.
Elveţia neutră cere ţărilor străine care cumpără arme elveţiene să solicite permisiunea de a le reexporta.
Guvernul elvețian a mai respins cererile Germaniei și Poloniei
În aprilie, ţara a respins reexportul de muniţie fabricată în Elveţia şi utilizată în tancurile antiaeriene pe care Germania le trimite în Ucraina.
„Ambele solicitări ale Germaniei cu privire la posibilitatea ca muniția primită din Elveția să fie transferată în Ucraina au primit un răspuns negativ, cu referire la neutralitatea elvețiană și la criteriile obligatorii de respingere din legislația elvețiană privind materialul de război”, a precizat SECO.
De asemenea, Elveția a respins și cererea de arme a Poloniei pentru a ajuta Ucraina.
„Prima dorință a Poloniei este, de fapt, pentru livrări de arme. Dar acest lucru nu este compatibil cu neutralitatea noastră. I-am explicat acest lucru destul de clar (n.r. premierului polonez) Mateusz Morawiecki, iar acesta a luat notă de acest lucru”, a declarat atunci președintele elvețian Ignazio Cassis pentru postul elvețian de televiziune SRF.
Elveția a adoptat însă sancțiunile Uniunii Europene
Elveţia a renunţat la practicile din trecut şi a adoptat sancţiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, o incursiune pe care Moscova o descrie ca fiind operaţiune armată specială de dezarmare şi „denazificare” a Ucrainei, aminteşte Reuters.
După o ezitare inițială, țara a adoptat, la 28 februarie, sancțiunile UE împotriva a sute de ruși. De atunci, și-a extins lista pentru a se conforma pe deplin măsurilor UE.
Dar neutralitatea elveţiană se confruntă cu cel mai mare test din ultimele decenii în condiţiile în care o dezbatere internă are loc asupra modului de interpretare a politicii ce a menţinut Elveţia în afara ambelor războaie mondiale din secolul XX.