Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va recurge la organizarea referendumurilor privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters.
Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti deţin acum teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei şi în zonele de sud. Oficiali din ambele zone au anunțat posibilitatea de a organiza referendumuri.
În discursul său video de duminică noapte, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina îşi susţine cu fermitate poziţia de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei.”Poziţia ţării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ceea ce este al nostru”, a declarat Zelenski.
„Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”.
Oficialii ruşi şi ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuţii la scurt timp după ce forţele ruse au lansat invazia în februarie. S-au făcut însă puţine progrese şi nu au mai avut loc întâlniri de la sfârşitul lunii martie, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru încetarea contactelor.
Forţele ruse deţin cea mai mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, iar oficiali au sugerat că un referendum pentru aderarea Rusiei ar putea avea loc în următoarele săptămâni sau luni.
Separatiștii ruși au organizat referendumuri pentru independență în 2014 în regiunile Donețk și Lugansk. Kremlinul a recunoscut republicile înainte de invazia din februarie.
Guvernatorul regiunii Lugansk, aflată aproape în întregime sub controlul Rusiei timp de câteva săptămâni, a sugerat în weekend că Rusia se pregăteşte pentru referendum în zonele nou cucerite şi oferă locuitorilor beneficii pentru a participa.
Planurile Rusiei de a-și extinde coridorul terestu din Donbas până în Crimeea
O strategie a Rusiei în contextul invaziei în Ucraina este de a-și extinde coridorul terestru din Donbas până în Crimeea, peste coasta de sud și până la vest, la granița cu Republica Moldova. Mișcările de trupe rusești vin și ca răspuns la contraofensiva declarată a Ucrainei de eliberare a regiunilor ocupate din sud, Herson și Zaporijie.
Kievul a anunțat că forțele ucrainene au eliberat recent zeci de sate și orașe de-a lungul graniței și se îndreaptă spre capitala regională a Hersonului. Preşedintele Zelenski a afirmat că Rusia își consolidează pozițiile din sud, dar nu are nicio șansă să câștige.