Volodimir Zelenski i-a reproșat, marţi, Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, restricţiile impuse de anumite state din cadrul Uniunii Europene privind exporturile de cereale ucrainene, susţinând că decizia sunt inacceptabilă.

„Toate restricţiile asupra exporturilor noastre sunt absolut inacceptabile în acest moment, întrucât consolidează capacităţile agresorului”, a susţinut Zelenski în conferinţa de presă organizată la Kiev alături de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Preşdintele Ucrainei a cerut Uniunii Europene să anuleze „cât mai curând posibil” restricţiile privind exporturile cerealelor ucrainene, catalogându-le drept „măsuri protecţioniste severe şi chiar crude”, conform cotidianului Le Monde.

Este permis doar tranzitul cerealelor

Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu, la sfârşitul lunii aprilie, cu statele central şi est-europene, inclusiv România, pentru protejarea intereselor fermierilor, dar şi pentru tranzitul produselor agricole ucrainene.

„Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia privind produsele agricole.

Am acţionat pentru abordarea procupărilor exprimate atât de fermierii din ţările UE, cât şi de către Ucraina”, a anunţat atunci Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

Măsurile excepţionale agreate de Comisia Europeană cu România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia permit doar tranzitul cerealelor ucrainene spre alte state, exporturile directe fiind suspendate.

Tensiuni Ucraina – Moldova

Totodată, între Ucraina și Republica Moldova relațiile au devenit tensionate din aceeași cauză! Ucraina a anunțat că va interzice toate livrările de mărfuri din Republica Moldova în Ucraina, dacă autoritățile de la Chișinău vor opri temporar importurile de cereale ucrainene.

Cresc tensiunile dintre Ucraina și Republica Moldova! Kievul a anunțat că va interzice toate livrările de mărfuri, dacă autoritățile de la Chișinău vor opri temporar importurile de cereale ucrainene, așa cum au decis deja cinci țări din UE, la îndemnul Comisiei Europene.

De asemenea, agricultorii din Republica Moldova au anunțat că vor ieși la proteste, dacă Guvernul nu va lua această hotărâre săptămâna aceasta.

„În foarte scurt timp, elevatoarele noastre, în preajma sezonului de recoltare, vor fi pline de producția agricolă din Ucraina.

Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic pentru mulți agricultori. Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova”, susține directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Totul se întâmplă după ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut o întâlnire, pe 6 mai, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre interzicerea importurilor de grâne din Ucraina.