Zelenski îi dă replica lui Putin după încercarea de anexare a teritoriilor. A blocat orice negociere cu președintele rus

Sursă: The Kyiv Independent

Președintele ucrainean îi răspunde lui Vladimir Putin după încercarea Rusiei de a anexa teritorii ale Ucrainei. Liderul de la Kiev a aprobat o decizie adoptată de Consiliul de Securitate și Apărare Națională prin care blochează negocierile cu Moscova.

Zelenski îi dă replica lui Putin după încercarea de anexare a teritoriilor. A blocat orice negociere cu președintele rus

Decretul prezidențial publicat marți, 4 octombrie, de Biroul Președintelui Ucrainei arată că Volodimir Zelenski „constată imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse”.

„Se constată imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”, este scris în document.

Astfel, Guvernul de la Kiev este însărcinat să asigure consolidarea capacității de apărare a Ucrainei prin creșterea furnizării de asistență militaro-tehnică armatei ucrainene, în contextul escaladării situației de către Federația Rusă.

De asemenea, decretul semnat de Volodimir Zelenski arată că se aprobă și decizia Consiliului de Securitate și Apărare cu privire la cererea Ucrainei de aderare la NATO în cadrul unei proceduri accelerate.

Duma de Stat a Rusiei ratifică anexarea regiunilor ucrainene

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat luni în unanimitate proiectele de lege ale președintelui Vladimir Putin, formalizând confiscarea ilegală a patru regiuni din Ucraina, fără ca votul să fie pus la îndoială.

Camera superioară, Consiliul Federației din Rusia, este așteptat să oficializeze marți anexarea, o încălcare a dreptului internațional. Mișcările semnalează Ucrainei și susținătorilor săi că Moscova consideră confiscările ca fiind ireversibile.

Voturile sunt o formalitate – o parte a teatrului politic inventat de Kremlin, menit să creeze o aparență de legitimitate pentru publicul său intern. Președintele Biden, secretarul general al ONU, António Guterres, și alți lideri au denunțat anexarea lui Putin ca fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional care nu va fi acceptată niciodată.

Fiecare cameră a parlamentului rus este plină de loialiști, chiar și partidele de opoziție nominală fiind strâns controlate de Kremlin, într-o falsă democrație care ar trebui să semene, cel puțin la suprafață, cu un sistem pluripartidist. În practică, la fel ca și sistemul judiciar din Rusia, acesta urmează ordinele Kremlinului.

Se așteaptă ca anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, condamnată de lideri din întreaga lume, să fie recunoscută doar de o mână de state cu legături strânse cu Rusia.

Subliniind absurditatea juridică a demersului lui Putin, Kremlinul a rămas vag luni cu privire la zonele pe care le anexează. Este clar că pretențiile sale se extind dincolo de zonele aflate sub control rusesc – o realitate evidențiată de succesul armatei ucrainene în a împinge forțele rusești din orașul strategic Lioșman din regiunea Donețk.