Zelenski, înconjurat de oameni suspectați de corupție

Zelenski, înconjurat de oameni suspectați de corupție! Consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski obișnuia să înmâneze bani funcționarilor publici pentru aprobarea de proiecte de construcții.

Este vorba despre avocatul Oleh Tatarov. Dezvăluirea a fost făcută de către fostul director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcții din Ucraina, Oleh Maiboroda.

Acesta din urmă a oferit un interviu la Viena în care a vorbit despre aceste aspecte.

Potrivit lui Maiboroda, schema de mită l-a implicat pe Tatarov ca intermediar din 2014 până în 2019. Legăturile extinse ale lui Tatarov cu forțele de ordine, sistemul judiciar și procurorii l-au făcut un facilitator ideal.

Maiboroda a confirmat că Tatarov a făcut plăți pentru a unge rotițele cu autoritățile pentru diverse proiecte. Aici intră și obținerea de autorizații de construcție.

„Le dădea bani pentru ca aceste aranjamente să fie făcute”, a adăugat el.

Comentariile lui Maiboroda au potențialul de a reînvia o controversă de lungă durată.  Aceasta l-a umbrit pe președintele Volodimir Zelenski, chiar și în timpul războiului.

Această controversă implică acuzații făcute de adversari politici și de avocați anticorupție. Ei susțin că persoane influente l-au protejat pe Tatarov de a nu se confrunta cu consecințe juridice.

Deși Maiboroda nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, acestea se aliniază cu o acuzație împotriva lui Tatarov formulată de agenția anticorupție din Ucraina, care susține implicarea acestuia în orchestrarea unei mite. În aprilie 2022, procurorii au clasat cazul din motive procedurale.

Oleh Tatarov neagă acuzațiile

Tatarov, care a ocupat funcția de consilier al președintelui pentru agențiile de aplicare a legii și de securitate în 2020, a negat vehement orice comportament necorespunzător. De altfel, nici nu s-a confruntat cu o condamnare penală.

El afirmă că cei care lansează acuzații împotriva sa încearcă să rezolve răzbunări politice.

Președintele ucrainean a afirmat anterior că administrația sa are toleranță zero față de corupție.

„Vreau să subliniez: dacă cei care lucrează cu mine sunt suspectaţi de corupţie, aceşti oameni vor fi concediaţi. Şi nu am văzut încă astfel de exemple în biroul meu”, a declarat el într-un interviu acordat în decembrie 2020 revistei Focus din Ucraina.

La solicitările detaliate ale Reuters, nici Zelenski și nici Tatarov nu au oferit comentarii sau răspunsuri.

Corupția, o provocare serioasă pentru Ucraina

În timp ce Zelenski a fost lăudat pentru conducerea sa în timpul invaziei extinse a Rusiei, care a început în februarie anul trecut, au existat îndoieli cu privire la dedicarea sa în ceea ce privește îndeplinirea promisiunii sale de a combate corupția.

Ucraina se plasează în mod constant pe ultimele locuri în clasamentul anual al Indexului global de percepție a corupției realizat de Transparency International. În cel mai recent sondaj din 2022, doar Rusia a fost percepută ca fiind mai coruptă în Europa.

Capacitatea Ucrainei de a asigura miliarde de dolari în ajutor pentru administrația Zelenski și aspirațiile sale de a adera la Uniunea Europeană depind de demonstrarea unui angajament real de:

  • a combate corupția
  • de a adopta o guvernare eficientă.

Potrivit unui raport publicat în iunie de Fondul Monetar Internațional, donatorii și investitorii străini se așteaptă la reforme rapide care să îmbunătățească:

  • guvernanța
  • transparența
  • măsurile anticorupție.

Într-o evaluare a perspectivelor de aderare a Ucrainei la UE din iunie 2022, Comisia Europeană a caracterizat corupția drept „o provocare semnificativă care necesită o atenție permanentă”.

Un sondaj realizat de două organizații de sondare cu sediul la Kiev și publicat la 11 septembrie a arătat că 78% dintre ucraineni îi atribuie responsabilitatea pentru corupția guvernamentală lui Zelenski.

Un sondaj conex a indicat că 55% dintre respondenți consideră că asistența militară occidentală ar trebui să fie condiționată de eforturile anticorupție.

Volodimir Zelenski a concediat înalți funcționari

În ultimele câteva luni, Zelenski a inițiat acțiuni pentru a răspunde celor care au rezerve față de conducerea sa.

În ianuarie, el a demis peste zece oficiali de rang înalt în urma unor acuzații publice de corupție și nereguli.

„Toate problemele interne care interferează cu statul sunt şi vor fi curăţate”, spunea președintele ucrainean.

La începutul acestei luni, Zelenski a făcut o schimbare în administrația sa prin numirea unui nou ministru al apărării, Oleksii Reznikov, subliniind necesitatea unor „abordări noi”.

Această mutare a urmat unei serii de rapoarte din presa ucraineană care susțineau că ministerul apărării achiziționa bunuri la prețuri umflate. Reznikov a respins aceste afirmații în timpul unei conferințe de presă la Kiev, cu o săptămână înainte de înlăturarea sa.

În ciuda acestor schimbări și demiteri, Tatarov a rămas în funcție. Potrivit mai multor persoane din interior intervievate de Reuters, acesta a jucat un rol esențial în asistarea lui Zelenski în gestionarea vastelor agenții de securitate și de aplicare a legii din Ucraina.

volodimir zelenski
SURSA FOTO: Facebook

Andrii Iermak, numit și cardinalul verde

Tatarov nu este singurul membru al cercului de apropiați al lui Zelenski care a intrat sub control.

Șeful de cabinet al președintelui, Andrii Yermak, un coleg din cariera anterioară a lui Zelensky în industria de divertisment, este, de asemenea, în centrul atenției.

Yermak, fiul unui diplomat sovietic, are o experiență în producția de film și televiziune. În prezent, el îl însoțește frecvent pe Zelenski la întâlniri guvernamentale și evenimente publice.

Printre diplomații străini, el este numit „cardinalul verde”, o poreclă care provine din influența sa percepută și din faptul că a adoptat, la fel ca șeful său, să poarte exclusiv ținuta kaki. Yermak nu a răspuns la solicitările Reuters.

Acuzații de corupție la adresa liderului de la Kiev

În octombrie 2021, întrebările legate de acțiunile lui Zelenski au ieșit în evidență.  Acțiunile arătau că acesta a folosit entități offshore pentru a-și gestiona averea. În plus, a fost dezvăluit faptul că, cu puțin timp înainte de alegerea sa, acesta a transferat dreptul de proprietate asupra unei companii din Insulele Virgine Britanice unui asociat.

Acest asociat, Sergei Sheikh, și-a asumat ulterior un rol important în calitate de consilier de top al lui Zelenski. El a sertiv ca voluntar neplătit.

Într-un interviu acordat rețelei de televiziune ucrainene ICTV în octombrie 2021, președintele ucrainean a explicat că aranjamentul offshore a fost pus în aplicare pentru a-și proteja afacerea de producție de televiziune de eventualele presiuni politice provenite din partea guvernului Ianukovici.

O analiză efectuată de Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției în octombrie 2021 a dus la constatări potrivit cărora nu există „nicio dovadă de îmbogățire ilegală” în activitățile financiare ale lui Zelensky.