Joi, prima etapă a vizitei lui Zelenski a vizat Parlamentul European, unde el a fost primit cu aplauze pline de entuziasm. Pe parcursul celei de-a doua vizite pe care a făcut-o în afara țării de la invazia Rusiei de anul trecut, el a fost vizibil emoționat în momentul când s-a intonat imnul național ucrainean, ascultându-l cu mâna pe inimă.
În discursul rostit în fața unei săli a parlamentului pline până la refuz, Zelenski a reafirmat atașamentul țării sale față de modul de viață european, față de standardele și față de reglementările europene, susținând în mod convingător că țara sa aparține acestei organizații.
„Aceasta este Europa noastră”, a spus el. „Acestea sunt regulile. Acesta este modul nostru de viață. Iar pentru Ucraina, asta însemnă o întoarcere acasă. Mă aflu aici ca să apăr drumul spre casă al poporului meu”.
Zelenski urmează să se alăture liderilor din UE în cadrul unei reuniuni la nivel înalt, programată după-amiază. Președintele ucrainean a pledat pentru o aderare rapidă a țării sale la UE. Dar, deși liderii europeni și-au reiterat hotărârea de a sprijini Ucraina, ei au pus ușor între paranteze convorbirile cu privire la o aderare rapidă.
Miercuri, Zelenski a făcut o vizită-surpriză la Londra, după care s-a deplasat la Paris, și a purtat convorbiri cu liderii britanici, francezi și germani, potrivit The New York Times.
Volodimir Zelenski a pus accentul pe sprijinul militar
În timp ce, în discuțiile de miercuri, Zelenski a pus accentul pe sprijinul militar – în Anglia, cu premierul britanic Rishi Sunak, iar la Paris, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz – la Bruxelles este de așteptat ca el să își îndrepte atenția mai mult asupra politicii și asupra diplomației. Or, potrivit unor oficiali și diplomați din UE care au făcut declarații reporterilor înaintea vizitei lui Zelenski, asta ar însemna că summitul nu îi va oferi niciun lucru concret cu care să se întoarcă acasă.
Oficialii și diplomații din UE au declarat că s-ar putea ca problema ajutorului militar să fie ocolită ca subiect, întrucât UE nu este o alianță militară, iar, la întrevederile de miercuri cu cei mai mari furnizori militari din regiune, Zelenski a subliniat deja necesitatea unui ajutor militar mai substanțial.
În schimb, este de așteptat ca Zelenski să le mulțumească liderilor europeni pentru sprijinul lor și să ceară sporirea sancțiunilor pentru a contracara agresiunea Rusiei. El ar urma totodată să evidențieze drumul spre reforme al țării sale – un angajament care se înscrie în candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană.
Liderii UE care l-au vizitat la Kiev la începutul acestei luni au transmis un mesaj delicat, afirmând că aderarea Ucrainei la organizație nu va fi una rapidă. În mod normal, aderarea la UE necesită peste un deceniu de eforturi în vederea respectării standardelor europene de guvernare.
Zelenski dorește ca procesul să fie mai rapid, în parte pentru a întări speranța națiunii sale într-un viitor mai luminos
Oficialii UE ar urma să discute și problema legată de modul în care Ucraina va gestiona miliardele de dolari primite ca ajutor din partea Uniunii Europene atât pentru operațiunile sale actuale, cât și pentru reconstrucția din viitor. Slabul dosar al țării în privința combaterii corupției rămâne un motiv constant de îngrijorare pentru strategii europeni, iar, în ultimele săptămâni, Zelenski a depus eforturi considerabile ca “să curețe” o parte din administrație și să-și dovedească astfel angajamentul de a îmbunătăți guvernarea țării.
O altă problemă care s-ar înscrie pe agenda liderilor europeni este efortul de a îngheța activele din Europa ale unor organizații rusești sau ale statului rus, active care ar putea fi folosite în refacerea Ucrainei. Deși ideea este răspândită, legile europene pe tema înghețării activelor care aparțin unor cetățeni străini sau unor guverne străine sunt extrem de complexe, ele chiar putând face ca procesul să fie imposibil de realizat, după cum relevă o serie de experți juriști din UE.
Apoi, s-ar putea ca Zelenski să le mai ceară liderilor europeni să continue sprijinirea Ucrainei în pofida consecințelor economice ale invaziei ruse și în pofida dificultăților legate de găzduirea pe continent a milioane de refugiați ucraineni.