Forțele ruse au ocupat un singur oraș, Herson, dar chiar și această ocupație pare șocantă, forțele ucrainene lansând o contraofensivă majoră pentru a relua portul din sud. Mișcări similare au fost observate în alte zone din Ucraina, oficialii de la Kiev susținând că forțele ucrainene organizează tot mai multe contraatacuri. Consecințele invaziei ruse în Ucraina se resimt tot mai mult, nu doar pe plan economic, ci și militar.

Potrivit CNBC, acestea sunt cele mai semnificative consecințe ale agresiunii Rusiei din Ucraina.

1) Pierderile în rândul rușilor sunt foarte mari

Rusia a evitat să publice statistici cu privire la pierderile armatei sale, dar un oficial al Ministerului Apărării a declarat că 1.351 de soldați ruși au murit până acum, iar 3.825 au fost răniți. Autoritățile ucrainene susțin că peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși în conflict, în timp ce un înalt oficial NATO a estimat săptămâna trecută că numărul celor uciși este între 8.000 și 15.000.

Dacă sunt exacte, aceste cifre ar reprezenta un număr foarte mare de morți, comparabil cu cei aproape 15.000 de soldați sovietici care au murit în timpul războiului din Afganistan, din anii 80. Invazia este tot mai nepopulară în Rusia, deoarece s-au pierdut vieți omenești, dar nu s-a câștigat nimic pe plan militar.

2) Ucrainenii vor urî și mai mult Rusia

Una dintre consecințele probabile ale acestui război este că mai mulți ucraineni vor urî și mai mult Rusia. Atacurile rusești asupra infrastructurii civile sunt considerate drept crime de război de comunitatea internațională, deși Rusia susține că nu a vizat civili. Președintele Zelenski a rezumat starea de spirit din țară la începutul lunii martie, când a declarat: „Nu vom ierta, nu vom uita, îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități pe pământul nostru”.

Majoritatea ucrainenilor a încercat, în ultimele două decenii, să-și afirme separarea de Rusia, respingând politicienii pro-ruși. Anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, de către Rusia, a accentuat aversiunea ucrainenilor față de ruși.

3) O economie pusă la pământ

Comunitatea internațională a fost acuzată că este ineficientă și nu face nimic, după ce Rusia a anexat Crimeea. De această dată, Occidentul a impus sancțiuni devastatoare asupra unor sectoare-cheie din Rusia, întreprinderilor și unor persoane din anturajul lui Putin, și nu numai. Acum, se anticipează că economia Rusiei va intra într-o recesiune profundă.

Institutul de Finanțe Internaționale estimează că economia Rusiei se va contracta cu până la 15% în 2022 din cauza războiului. De asemenea, prevede o scădere de 3% în 2023, avertizând că războiul „va șterge cincisprezece ani de creștere economică”.

4) Europa spune „adio” gazului rusesc

Războiul a accelerat decizia Europei de a renunța la dependența sa de gazul rusesc. La începutul lunii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că liderii UE s-au pus de acord să facă propuneri pentru eliminarea dependenței statelor-membre de importurile de petrol și gaze de Rusia până în 2027.

De asemenea, gazoductul Nord Stream 2, conceput pentru a aduce mai mult gaz rusesc în Europa, riscă să devină istorie.

5) Rusia a unit Occidentul

Putin a încercat, timp de două decenii, să slăbească și să submineze Occidentul, fie prin amestecul în procesele democratice din SUA (alegerile din 2016), fie prin incidente grave, precum presupusa otrăvire a opozanților politici.

Experții susțin că, probabil, Putin se aștepta ca invazia sa din Ucraina să aibă un efect de dezbinare a Occidentului, statele democratice nereușind să cadă de acord asupra sancțiunilor sau ajutorării Ucrainei cu arme. Efectul a fost, după cum s-a văzut, contrar celui pe care-l spera Putin.