În luna aprilie a acestui an, liderul de la Kiev a susținut un discurs în Parlamentul României, prin videoconferință.
Volodimir Zelenski le-a mulțumit românilor pentru solidaritate
Președintele ucrainean a spus că, atunci când situația o va permite, îi va apăra pe românii din Ucraina. De asemenea, a mulțumit poporului român pentru sprijinul acordat în contextul invaziei rusești, spunând că viitorul celor două țări este împreună într-o familie europeană.
„Mulţumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaţilor din Ucraina. Sper că vom avea condiţii ca Rusia să renunţe la război şi oamenii să se poată întoarce acasă, în Ucraina. Această experienţă de susţinere şi respect reciproc şi bunătate dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere şi mai mare dintre popoarele şi statele noastre. Cum situaţia va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru întreaga protecţia comunităţilor româneşti din Ucraina şi comunităţilor ucrainene din România, să asigurăm toată susţinerea pe care o putem. Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană”, a declarat atunci Volodimir Zelenski.
Totodată, liderul de la Kiev s-a declarat convins că România va ajuta Ucraina să se refacă după ce războiul va lua sfârșit.
„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru impunerea dreptăţii. (…) Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele pentru refacerea Ucrainei după război. Vom propune partenerilor noştri să preia refacerea unor regiuni care au fost distruse de Rusia. Potenţialul nostru, puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de ajutor pentru a reface viaţa în Ucraina”, a spus acesta.
Ucraina a dat o lege îngrădește drepturile minorităților
Vă reamintim că la jumătatea acestei luni, a adoptat o lege care defavorizează minoritățile, inclusiv comunitatea românească, din punctul de vedere al limbii materne. Mulți s-au plâns de faptul că această lege nu îi va ajuta pe copii să își stăpânească limba maternă, cele mai multe ore fiind în limba ucraineană.
Conform legii adoptate la jumătatea lunii decembrie de Ucraina, există o serie de interdicții pentru etnicii români:
- Învățământul în limba maternă e permis în clasele primare, dar orele de limbă ucraineană sunt mai multe decât cele de limbă română
- Din clasa a V-a până în a XII-a sunt introduse cote obligatorii, mai multe discipline sunt studiate în limba ucraineană; minoritățile nu-și învață limba literară