Zelenski mută decisiv! Ucraina se poate gândi la victorie: „Putin arată o slăbiciune”

Sursă: Dreamstime

Deși Europa și SUA au impus sancțiuni drastice Moscovei, Vladimir Putin nu are de gând să oprească războiul din Ucraina. În acest sens, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski susține că o soluție o reprezintă oprirea în totalitate a exportului de petrol şi gaze ruseşti.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit despre sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei, având în vedere conflictul armat din Ucraina.

Acesta susține că este nevoie de sancțiuni mult mai aspre, pentru ca lucrurile să se întâmple. El a subliniat faptul că, în ciuda sancțiunilor impuse, în fața cărora Ucraina este recunoscătoare, Occidentul continuă să cumpere petrol și gaze rusești.

În acest context, el susține că încă există șanse ale unui atac care ”seamănă cu cel de-al Doilea Război Mondial”.

”Occidentul cumpără încă petrol şi gaze ruseşti. Companiile occidentale încă operează pe piaţa rusă.

Da, există sancţiuni şi suntem recunoscători pentru asta, însă suntem expuşi unui atac care seamănă cu cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este motivul pentru care sancţiunile trebuie înăsprite şi mai mult”, a precizat Zelenski cu privire la sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei.

Ce sancțiuni cere Zelenski

Președintele Ucrainei susține că în opinia sa, exportul de produse petroliere şi gaze ar trebui oprit. Totodată, băncile ruseşti trebuie excluse din sistemul SWIFT, fără nicio excepţie. În caz contrar, spune el,  statele baltice, Polonia, Moldova, Georgia pot fi ameninţate de o invazie. Totodată, acesta a mai subliniat şi necesitatea unei interdicţii asupra spaţiului aerian al Ucrainei.

Referitor la un război nuclear, președintele ucrainean spune că nu crede că Rusia s-ar sinucide.

Cred că ameninţarea războiului nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi… Mai degrabă, ameninţarea lui Putin arată o slăbiciune. Sunt sigur că Rusia este conştientă de consecinţele catastrofale ale oricărei încercări de a folosi arme nucleare”, a continuat el.

Întrebat de faptul că în 1994 Ucraina a renunţat în mod voluntar la armamentul nuclear, iar în schimb Rusia, Marea Britanie şi SUA au garantat suveranitatea ţării şi dacă semnarea acelui memorandum a fost o greşeală istorică, Zelenski a declarat că greșeala a fost faptul că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta.

Greșeala făcută de Rusia

El a mai explicat că atacul Rusiei ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume și să demonstreze faptul că garanțiile nu funcționează, indiferent de cine le-a semnat. Zelenski susține că deși Rusia a garantat securitate Ucrainei, acum a ajuns să o distrugă.

”Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta… Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat.

Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta”, a răspuns şeful statului ucrainean.

Ce înseamnă aderarea la UE pentru Ucraina

El a mai fost întrebat ce ar avea Ucraina de câştigat dacă ar adera la UE. În acest context, Zelenski a afirmat că Executivul comunitar ar câștiga o națiune care luptă pentru libertate, iar Ucraina ar finaliza un drum lung către comunitarea Europeană.

”UE ar câştiga o naţiune care luptă din greu pentru libertate, democraţie, egalitate şi, prin urmare, pentru Europa. Pentru Ucraina, acest pas marchează sfârşitul unui drum foarte lung către comunitatea Europei, căreia îi aparţinem din punct de vedere istoric”, a spus el.

Zelenski a mai subliniat faptul că președintele Rusiei vrea să distrugă întreaga Europă, nu doar Ucraina, dând exemplu informațiile făcute publice de propagandiștii ruși.

”Putin vrea să distrugă Europa, la fel ca Ucraina. Ascultaţi doar ce spun propagandiştii ruşi. Ei predică şi în biserici despre cucerirea altor state. Moldova, Georgia, statele baltice.

Sunt sigur că şi Polonia este ameninţată. De fapt, întregul continent este în pericol atât timp cât Rusia poate ataca o altă ţară”, a mai afirmat liderul ucrainean.