Pace în Ucraina! Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că există discuții despre pace, într-o anumită formulă, dorită de statul ucrainean. Discuțiile sunt facilitate prin intervenția lui Papa Francisc.
Pace în Ucraina? Zelenski anunță că a vorbit cu Papa Francisc pe acest subiect
Președintele Zelenski a comunicat, joi, 29 decembrie, că a discutat cu Papa Francisc. Cei doi au vorbit despre formula de pace ucraineană. De asemenea, el a adăugat că 30 de țări sunt pregătite să ofere garanții de securitate pentru țara sa.
Președintele Zelenski a afirmat într-un mesaj adresat națiunii că rezistența și rezultatele actuale vor determina cum va trece Ucraina această iarnă. Amintim că aceasta este a doua iarnă de război la scară largă, după invazia Rusiei. Declanșarea ei a avut loc în februarie 2022.
În urma unei contraofensive ucrainene nereușite în timpul verii, rușii par să-și intensifice atacurile cu drone și rachete asupra Ucrainei, pe măsură ce se instalează iarna. În ultimele două zile, atacurile rușilor au cauzat victime și pagube, în special în regiunile Herson și Zaporojie, din sudul țării.
„Bineînţeles, astăzi au existat, de asemenea, rapoarte de pe linia frontului – Harkov, Doneţk, Zaporojie şi malul stâng al Hersonului. Rezistenţa de acum, puterea de acum, rezultatele de acum determină modul în care va trece această iarnă de război total şi la ce ne vom aştepta de anul viitor”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.
Este necesară suplimentarea trupelor ucrainene
Președintele a informat că s-a întâlnit cu ministrul apărării pentru a discuta despre dezvoltarea forțelor ucrainene, având în vedere oboseala trupelor și necesitatea consolidării efectivelor. În plus, el a adăugat că este vitală menținerea solidarității lumii față de cauza Ucrainei.
„Sunt lucruri specifice care trebuie făcute. Şi le vom face. Le vom face fără greş. Pentru a ne menţine forţa şi pentru a avea argumentele necesare într-o discuţie cu partenerii noştri.
Creşterea forţelor proprii ale Ucrainei şi menţinerea solidarităţii lumii este sarcina noastră, sarcina întregului stat şi a tuturor celor care lucrează pentru el”, a punctat Zelenski două dintre problemele cele mai dificile cu care se confruntă.
În legătură cu înțelegerea încheiată cu G7 la summitul NATO de la Vilnius, prin care Ucraina beneficiază de ajutor militar și garanții de securitate prin acorduri bilaterale, Zelenski a precizat că, până în prezent, 30 de state și-au manifestat intenția de a contribui la asigurarea securității Ucrainei.
„A început activitatea bilaterală privind garanţiile şi vom continua anul viitor”, a anunţat preşedintele.
Ucraina va organiza un summit dedicat formulei de pace dorite de ucraineni
În plus, Ucraina urmează să organizeze un summit dedicat sprijinirii propusei formule de pace, fundamentată pe principiul eliberării întregului teritoriu ucrainean de sub ocupația Rusiei.
„Tocmai am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. I-am mulţumit pentru urările sale de Crăciun adresate Ucrainei şi ucrainenilor, pentru urările sale de pace – o pace dreaptă pentru noi toţi.
Am discutat despre activitatea noastră comună cu privire la formula de pace – peste 80 de state sunt deja în acest proces la nivelul reprezentanţilor lor. Vor fi şi mai multe. Sunt recunoscător Vaticanului pentru sprijinul acordat activităţii noastre”, a menţionat Zelenski.
La un moment dat, Papa Francisc a desemnat un emisar pentru a juca rolul de mediator între Kiev și Moscova.
Ajutorul SUA este foarte important
Momentan, însă, pentru Ucraina este crucial să beneficieze de noi pachete de asistență economică și, în special, militară. Blocada politică din Congresul SUA și opoziția Ungariei prin veto în cadrul Uniunii Europene au împiedicat acordarea unor noi tranșe de ajutor.
Miercuri, Statele Unite au declarat că vor debloca o asistență militară în valoare de 250 de milioane de dolari. Aceasta este ultima tranșă disponibilă pentru Ucraina, fără necesitatea unui nou vot în Congresul american.
Președintele Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Washington. El a menționat că acesta este cel de-al 34-lea pachet de ajutor american acordat în 2023. Totodată, al 54-lea de la începutul războiului.
„Acest pachet include rachete pentru sistemele de apărare aeriană şi pentru HIMARS, artilerie de calibrul 155 şi 105 şi vehicule blindate suplimentare. Tot ceea ce este necesar. Tot ceea ce ajută în mod tangibil.
Îi sunt recunoscător preşedintelui Biden, Congresului – ambelor partide – şi tuturor celor care ne sprijină într-o sarcină foarte specifică: teroarea rusă trebuie să piardă.
Teroarea trebuie să piardă întotdeauna. Şi ne vom asigura că, împreună, în lumea liberă, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a menţine nivelul adecvat de cooperare anul viitor, în numele forţei noastre comune şi al tuturor celor care se opun terorii”, a precizat Zelenski.
Președintele a adus în discuție și activitatea coridorului ucrainean din zona Mării Negre, utilizat pentru exporturi. El a subliniat că s-au transportat deja peste 12 milioane de tone de mărfuri.
„Rezultatele pentru luna decembrie sunt deosebit de semnificative, iar acest lucru se resimte la nivelul întregii noastre economii”, a spus Zelenski.
Coridorul ucrainean a fost stabilit în urma retragerii Rusiei din acordul care permitea transportul în siguranță al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Acesta traversează vestul Mării Negre, apropiindu-se de zonele de apă teritoriale ale României.