Așadar, cetățenii ucraineni au mai puțină încredere în Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS).
Cetățenii ucraineni au mai puțină încredere în Volodimir Zelenski
Schimbarea din sondaje a avut loc după ce președintele ucrainean l-a demis pe Valeri Zalujnîi din funcţia de comandant-al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Sociologii susţin că, în februarie 2022, 37% dintre ucraineni aveau încredere în preşedintele Zelenski. Aceste date au fost înregistrate înainte de invazia rusă.
După ce a început războiul, încrederea în a crescut brusc la 90%. Potrivit sociologilor, schimbarea ar fi avut loc pe fondul acțiunilor sale și al efectului generat în urma „ralierii în jurul steagului”.
Ulterior, în perioada mai 2022-decembrie 2023, încrederea ucrainenilor a scăzut cu 13 puncte procentuale. Astfel, a ajuns de la 90% la 77%.
În următoarele două luni, până la începutul lunii februarie, Zelenski a pierdut încă 12 puncte procentuale.
Potrivit sociologilor, încrederea populaţiei în preşedintele ţării a scăzut de la 77% la 65%.
Președintele ucrainean a suferit mai multe scăderi în sondaje
Mai apoi, după demiterea Zalujnîi din fruntea armatei, încrederea ucrainenilor în Zelenski a scăzut cu încă cinci puncte procentuale. Astfel, a ajuns la 60%.
În intervalul 5-10 februarie, 64% dintre ucraineni au declarat că au încredere în Volodimir Zelenski. Totuși, la sfârșitul acestei perioade, indicatorul a ajuns la 60%.
Anton Hruşeţki, director adjunct al KIIS, a explicat că perioada dintre decembrie 2023 și februarie 2024, adică două luni, a fost plină de evenimente.
Cel care a avut cea mai mare rezonanţă a fost demiterea şefului armatei.
„Rezultatele sondajului nu ne permit să vorbim despre motivele concrete ale creșterii sau scăderii încrederii, dar putem presupune că există un efect comun al demiterii lui Zalujni, care s-a suprapus unei perioade destul de dificile – o situație dificilă pe front, poziția incertă a aliaților-cheie ai Ucrainei (în special SUA), continuarea scandalurilor de corupție.
Totodată, trebuie avut în vedere că sondajul a avut loc într-o perioadă foarte aprinsă, așa că vom putea vorbi despre cristalizarea unei anumite atitudini puțin mai târziu, când emoțiile tuturor celor implicaţi se vor fi stins”, a explicat Anton Hruşeţki.
Amintim că președintele Zelenski a anunțat în data de 8 februarie că a decis să îl demită pe Valeri Zalujni din funcţia de comandant-şef al Forțelor Armate. Ulterior, a fost înlocuit cu Oleksandr Sirski.