Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oferit o primă reacție după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa. El susține că este mult prea devreme pentru concluzii, dar și pentru previziuni în acest sens.
În cel mai recent discurs transmis națiunii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa, care a fost salutată unanim.
Liderul de la Kiev susține că este mult prea devreme pentru a face previziuni, dar și pentru a trage concluzii și că este nevoie încă de timp pentru a se vedea clar dacă acordul va funcționa cu adevărat.
„În momentul de faţă, este prea devreme să tragem concluziile şi să facem previziuni. Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată”, a declarat el în alocuţiunea sa video, potrivit AFP.
Exportul de cereale din Ucraina a început luni
Menționăm faptul că precizările lui Zelenski vin după ce, în cursul zilei de luni, pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina, o navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit Odesa, pe Marea Neagră, cu destinaţia port Tripoli în Liban.
Acest transport a fost realizat conform cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează să atenueze criza alimentară mondială. Zelenski a confirmat la rândul său că portul de la Odesa a devenit operațional, iar exporturile au fost reluate, acesta fiind un pas important în stoparea crizei alimentare mondiale.
„Portul a redevenit operaţional, exporturile au fost reluate, putem spune că este un prim semnal pozitiv că vom reuşi să stopăm criza alimentară mondială”, a adăugat preşedintele ucrainean.
ONU și Turcia trebuie să garanteze livrările de cereale din Ucraina
Totodată, Zelenski a mai subliniat faptul că ONU și Turcia au responsabilitatea de a garanta aceste livrări, având în vedere acordurile semnate la Istanbul în urmă cu două săptămâni. „Este responsabilitatea partenerilor noştri, în special a Naţiunilor Unite şi a Turciei de a garanta aceste livrări”, a insistat preşedintele ucrainean.
Amintim faptul că pe 22 iulie, Ucraina și Rusia au ajuns în final la un acord pe această temă. Cele două puteri au semnat, alături de ONU și Turcia, la Istanbul, un acord în ceea ce privește deblocarea exporturilor de cereale, astfel încât riscul de foamete în lume să poată să fie diminuat.
Atât Rusia cât și Ucraina u semnat atunci două texte identice, însă separate, la solicitarea ucrainenilor care refuză să semneze cu ruşii. La doar o zi distanță după încheierea acordului, Rusia a atacat portul Odesa, lucru care a stârnit un val de critici din partea Ucrainei.