Printre sutele de personalități propuse pentru premiul Nobel pentru Pace în 2023 sunt președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Secretarul General NATO Jens Stoltenberg, dar și președintele Turciei, Recep Erdoga, relatează AFP.
Chiar dacă regula arată că lista propunerilor trebuie să fie secretă, personalități din toate domeniile au dezvăluit propunerile lor. Ziua de 31 ianuarie este ultima până la care se pot depune candidaturi pentru Premiul Nobel pentru Pace. Până în prezent au fost înscrise 343 de nume.
În cursă se află şi preşedintele turc Recep Erdogan
Un parlamentar al dreptei populiste norvegiene a lăsat să se înţeleagă că îl va propune pe Volodimir Zelenski, care pentru mulți reprezintă un simbol al rezistenţei faţă de invazia rusă declanşată pe 24 februarie 2022. Acelaşi deputat l-a propus şi pe Jens Stoltenberg care, conform acestuia, „merită premiul pentru munca sa exemplară în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru alianţă: ofensiva brutală şi neprovocată contra unei ţări vecine paşnice”.
În cursă se află şi preşedintele turc Recep Erdogan. Acesta a fost propus de preşedintele Senatului pakistanez pentru eforturile sale de pace „înaintea şi în timpul războiului Rusia-Ucraina”.
A fost propus și principalul opozant rus Aleksei Navalnîi
De asemenea, au fost propuşi opozantul rus Aleksei Navalnîi, militant anticorupţie aflat în închisoare după ce a fost victima unei tentative de otrăvire şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza, încarcerat după ce a supravieţuit unui număr de două otrăviri.
Potrivit statutelor Nobel, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani, dar miile de persoane care fac propuneri au dreptul să dezvăluie identitatea ‘„protejaţilor”. Premiul pe 2023 va fi anunţat la începutul lui octombrie. Anual, sunt propuse câteva sute de nume. În 2022 au fost propuse 343 de personalități.
Cine a luat premiul Nobil pentru Pace în 2022
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui trio compus din organizaţia neguvernamentală rusă Memorial, Centrul ucrainean pentru libertăţi civile şi militantul belarus încarcerat Ales Bialiaţki. Respectiv, în 2021, un alt critic al Kremlinului, jurnalistul Dmitri Muratov, redactor-şef al Novaia Gazeta, a fost recompensat alături de colega sa filipineză Maria Ressa, ambii fiind reprezentanţii libertăţii presei în ţările lor.
„Este dificil pentru comitet de analizat anul trecut întrucât conflictul din Ucraina era atât de important şi dominant… dar de asemenea este indispensabil să se orienteze proiectoarele către alte problematici internaţionale în alte locuri din lume.”, a declarat directorul Institutului de Studii privind Pacea din Oslo (Prio), Henrik Urdal. În ultimii ani a revenit constant printre scenariile posibile acordarea Nobelului pentru Pace unor apărători ai mediului, a adăugat sursa citată.