Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj liderilor europeni, care se află în aceste zile la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene.
Ucraina cere Europei mai multe arme și muniții
Liderul de la Kiev a insistat pentru mai multe livrări de arme și muniții pentru Ucraina, dar și pentru creșterea investițiilor în apărare la nivelul țărilor europene.
„Creşteţi livrările de arme şi muniţii pentru a (ne) apăra în faţa presiunii ruseşti!
Creşteţi producţia de arme şi muniţii în Europa pentru a fi permanent pregătiţi să ne apărăm spaţiul nostru comun!”, le-a transmis Volodimir Zelenski liderilor europeni în cadrul unei legături video, potrivit agenției DPA.
Volodimir Zelenski știe că europenii suferă din cauza efectelor războiului
Președintele Ucrainei a recunoscut că războiul ce are loc în țara sa a pus o presiune enormă și pe europenii de rând.
Războiul ruso-ucrainean şi creşterea costurilor energetice au condus la o „presiune fără precedent asupra nivelului de trai al majorităţii europenilor”, a spus Zelenski, care a insistat totuși că țările europene trebuie să investească serios în sectorul apărării.
„Ca orice altceva în Europa, securitatea nu este ceva ce poţi obţine renunţând la altceva sau semnând un tratat. Securitatea este o obligaţie”, a adăugat liderul ucrainean.
Volodimir Zelenski a mai cerut Europei să intensifice presiunea asupra sectorului energetic din Rusia, după ce Bruxelles-ul a adoptat deja cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
„Trebuie să continuăm să avansăm în această direcţie, aceea a presiunii asupra sectorului energetic rusesc, asupra acestei principale surse de venituri a statului agresor”, a spus liderul de la Kiev.
Apel și din Italia, cu privire la presiunile exercitate pe piața energiei
Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Grupul G7 au aplicat deja sancţiuni masive împotriva Rusiei ca reacţie la invazia militară în Ucraina.
Joi, 6 octombrie, Sergio Mattarella, președintele Italiei, a cerut UE noi acțiuni acţiuni pentru contracararea presiunilor internaţionale în materie de energie.
„Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze în mod comunitar şi prin solidaritate la acţiunile celor care au transformat energia într-un instrument de presiune internaţională şi de speculaţii”, a declarat Sergio Mattarella la Forumul Arraiolos, o reuniune informală desfăşurată în Malta, transmite ANSA.
Mattarella nu a numit în mod clar vreun stat, însă Uniunea Europeană acuză frecvent Rusia că utilizează resursele energetice ca instrument de presiune. În contextul aplicării unor sancţiuni masive ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, UE a decis reducerea semnificativă a dependenţei în materie de energie de Rusia.