Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat intenţia de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, scrie duminică dpa.
„Este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră”, a spus Zelenski, potrivit unei declaraţii difuzate duminică.
Prin recuperarea Crimeei, în Ucraina se va instala pacea, a adăugat el.
„Vom readuce steagul ucrainean în toate colţurile Ucrainei”, s-a angajat şeful statului.
Ziua de 26 februarie a fost declarată de Zelenski în 2020 zi de rezistenţă împotriva ocupaţiei ruse din Crimeea. În 2014, înainte de anexarea peninsulei de către Rusia, în faţa parlamentului regional din Simferopol a avut loc o amplă demonstraţie pe data de 26 februarie, mai mulţi oameni fiind ucişi.
Zelenski: Centrul global al forţei şi curajului este acum chiar aici, în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că cel de-al zecelea pachet de sancţiuni pentr Rusia nu este ultimul şi că sancţiuni vor fi impuse în continuare, până când nu va mai rămâne nimic din “potenţialul agresiunii ruse”.
“Cel de-al zecelea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei pentru declanşarea războiului a fost aprobat astăzi. Al zecelea şi evident nu ultimul pachet. Sancţiunile vor continua să fie introduse, astfel încât să nu rămână nimic din potenţialul agresiunii ruse. Acum, noi paşi de sancţiuni sunt în al zecelea pachet, puternic, împotriva industriei de apărare şi a sectorului financiar al statului terorist şi împotriva propagandiştilor care au înecat societatea rusă în minciuni şi încearcă să-şi răspândească minciunile în întreaga lume. Cu siguranţă nu vor reuşi. Diplomaţii noştri şi întregul stat lucrează pentru extinderea sancţiunilor globale şi, în special, europene, asupra industriei nucleare ruseşti, Rosatom, a tuturor celor implicaţi în programul de rachete şi şantajul nuclear al statului terorist. Partenerii – Statele Unite, Marea Britanie – au făcut deja paşi relevanţi. Ne aşteptăm la paşii corespunzători de la Uniunea Europeană”, a spus Zelenski.
“Desigur, vom continua să lucrăm la sancţiunile Ucrainei împotriva entităţilor ruse şi a tuturor celor care le ajută. Se vor lua deciziile potrivite. Rezoluţia noastră, adoptată la Adunarea Generală a ONU, a dat un impuls diplomatic foarte bun în această săptămână. Rezoluţia privind pacea pentru Ucraina, integritatea teritorială a statului nostru şi protecţia dreptului internaţional împotriva agresiunii ruse. De fapt, vedem că esenţa Formulei noastre de pace devine baza unor decizii politice şi juridice internaţionale specifice, iar majoritatea mondială le susţine. Mulţumesc fiecăruia dintre cele 141 de state care au susţinut rezoluţia noastră. Mulţumesc fiecărui lider de stat şi fiecărei naţiuni care preţuieşte libertatea şi ordinea internaţională în egală măsură cu Ucraina”, a adăugat el.