După ce au sosit jurnaliștii britanici în sala de ședințe, Volodimir Zelenski a fost întrerupt brusc de un apel neașteptat al lui Emmanuel Macron.
„Va trebui să te sun înapoi, sunt cu BBC”, a spus acesta, susținând că are o relație de amiciție cu Emmanuel Macron.
Deși are relații formale cu premierul britanic Boris Johnson și cu președintele american Joe Biden, Volodimir Zelenski a fost recunoscător pentru livrările de arme.
„Ei încearcă să ajute și ajută. Dar avem nevoie de ele mai repede, mai repede și mai repede”, a spus președintele ucrainean.
În interviul acordat BBC, Volodimir Zelenski a spus că statele blocului comunicar, ce continuă să cumpere petrol rusesc, „își câștigă banii din sângele poporului ucrainean”. Președintele Ucrainei a dat ca exemplu Germania și Ungaria.
Acuzații dure la adresa Germaniei! Volodimir Zelenski nu s-a mai abținut: Sunt bani din sângele poporului
Germania se opune sancțiunilor mai dure împotriva petrolului, chiar dacă a susținut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, ceea ce îi supără pe liderii de la Kiev.
„Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum sunt alte vremuri, că nu mai este vorba despre afaceri şi bani. Este o problemă de supravieţuire”, spune președintele ucrainean.
Zelenski cere mai mult armament
Într-o altă ordine de idei, Volodimir Zeleneski a îndemnat la livrări suplimentare de armament, precizând, totodată, că țara sa nu primește armament suficient de rapid pentru a face față ofensivei Rusiei.
„Statele Unite, regatul Unit, unele ţări europene încearcă să ajute şi ajută. Cu toate acestea avem nevoie (de armament) mai devreme, mai devreme şi mai repede. Cuvântul cheie este acum”, spune Volodimir Zelenski.
Zeci de mii de oameni și-au pierdut viața
Președintele Ucrainei mai spune că zeci de mii de oameni au fost ucişi la Mariupol, orașul-port din estul țării.
„Avem informaţii potrivit cărora, în afară de aceşti zeci de mii de morţi, multe (persoane) au dispărut. Ştim că le-au fost înlocuite documentele, că li s-au dat pașapoarte ruseşti şi că au fost duse adânc în Rusia, unele în lagăre, altele în alte oraşe. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu aceste persoane. nimeni nu ştie câte au fost ucise”, spune acesta.
Zelenski a adus în discuție și situația de la Bucha și spunea că ”este pe care să închidă (posibilitatea negocierilor de pace). Nu este vorba despre mine, ci este vorba despre Rusia. Ei nu vor mai avea multe şanse să stea de vorbă cu noi”.
Acesta a mai precizat că autoritățile au făcut eforturi pentru a evita panica. „Asta este ceea ce Rusia, şi nu doar Rusia, voia, însă noi n-am lăsat să se întâmple acest lucru. Însă noi nu ne-am aşteptat la o invazie la scară mare atunci când s-a întâmplat”, spune președintele ucrainean.