Informația momentului a venit chiar acum din Ucraina. Volodimir Zelenski a dat ordinul final. Ce se întâmplă chiar acum aproape de granițele României? E răsturnare completă de situație.
Răsturnare completă de situație în plin război. Volodimir Zelenski a dat un ordin de ultimă oră!
Potrivit ultimelor informații, un număr de peste 250 de soldați ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse.
Ulterior, Kievul a declarat că Zelenski a fost cel care ordonat evacuarea întregii uzine, acesta fiind sfârșitul celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii.
Menționăm faptul că odată cu noua mișcare făcută, orașul Mariupol este acum în întregime controlat de ruși.
Agenția Reuters scrie că informația este confirmată și de imaginile văzute în zonă. Mai exact, au fost observate autobuze părăsind oțelăria în timpul nopții și cinci dintre ele ajungând în orașul Novoazovsk, aflat sub control rusesc.
Totodată, sursa citată mai precizează și că unul dintre autobuze era marcat cu litera latină „Z”, care a devenit simbolul asaltului Rusiei. În autobuzul respectiv răniții erau întinși pe targă la trei paturi, iar un bărbat a fost scos cu scaun cu rotile, cu capul strâns înfășurat în bandaje groase.
Continuă negocierile între Rusia și Ucraina?
Aceeași sursă precizează că deși atât Rusia cât și Ucraina au vorbit despre un acord prin care toate trupele ucrainene vor abandona oțelăria, multe detalii nu au fost încă făcute publice. De cealaltă parte însă, Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a garantat personal că prizonierii vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale.
„Garnizoana <Mariupol> și-a îndeplinit misiunea de luptă. Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile personalului… Apărătorii de la Mariupol sunt eroii timpului nostru”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Ultimul ordin dat de Zelenski marchează practic sfârșitul luptei din Mariupol, unde conform estimărilor, mii de oameni și-au pierdut viețile.
Kievul vrea să organizeze un schimb de prizonieri
În ciuda victoriei înregistrate de Rusia, vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a mai anunțat că Kievul intenționează să organizeze un schimb de prizonieri pentru ucrainenii răniți.
„Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri. Există răniți grav printre ei. Aceștia primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ei în viață”, a declarat la rândul său președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
O reacție rapidă a venit și din partea consilierului prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak. El susține că apărarea oraşului-port Mariupol a întrerupt operaţiunea Rusiei pentru capturarea de teritorii în estul şi sudul Ucrainei.
Referitor la negocierile asupra evacuării mai multor persoane din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, el susține că acestea sunt dificile în continuare, însă există speranţa că ele vor avea succes.
„Pentru că Mariupol a ţinut pe loc forţele Federaţiei Ruse timp de 82 de zile, operaţiunea pentru capturarea estului şi sudului (Ucrainei) a fost oprită. Aceasta a schimbat cursul războiului”, a subliniat Podoliak.
Ce înseamnă, de fapt, victoria Rusiei în Mariupol?
Totodată, el a mai subliniat și faptul că deși capturarea completă a oraşului Mariupol reprezintă cea mai mare victorie a Rusiei din acest război, campania sa s-a împotmolit pe alte fronturi.
În acest sens, oficialul ucrainean a dat exemplu situația din Harkov, unde trupele ruse s-au retras de curând într-un ritm rapid după ce au fost respinse în nord şi în zona din jurul capitalei Kiev, la sfârşitul lui martie.
Menționăm faptul că Podoliak este cel care conduce echipa de negocieri a Ucrainei și susține că ţara sa nu este dispusă să cedeze teritorii în negocieri, pentru ca preşedintele rus Vladimir Putin să poată salva aparenţele.
Totodată, el a adăugat că în realitate, negocierile sunt acum într-o pauză. „Obiectiv vorbind, procesul de negocieri este într-adevăr pe pauză… însă eu subliniez că orice război se va sfârşi odată la masa negocierilor”, a spus Podoliak.