Este alertă maximă la granița cu NATO, după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu pentru presa internațională. El a avertizat cu privire la Rusia.
Alertă maximă la granița cu NATO
Într-un interviu publicat în revista The Economist, președintele Volodimir Zelenski a respins ideea că Rusia a câștigat războiul, considerând-o doar o „percepție”.
Liderul de la Kiev a subliniat că Moscova suferă în continuare pierderi semnificative pe terenul de luptă.
În căutarea de resurse și sprijin occidental, el a indicat că centrul de greutate al conflictului trebuie să se deplaseze acum către Crimeea și Marea Neagră.
Președintele ucrainean a adăugat că nu există dovezi concrete că Rusia ar fi interesată de pace. Acesta spune că orice sugestie că Moscova ar fi deschisă la negocieri indică faptul că Rusia se află într-o situație în care a epuizat resursele militare și personalul militar.
Conform opiniei președintelui ucrainean, atacarea forțelor rusești din Crimeea este crucială pentru a diminua agresiunile împotriva Ucrainei, la fel ca și pentru apărarea orașelor din estul țării.
În toamnă, un interviu publicat în The Economist cu Valeri Zalujni, șeful Statului Major ucrainean, în care acesta sugera că războiul a atins un punct mort după aproape doi ani și o contraofensivă ucraineană fără rezultate notabile, a provocat nemulțumirea lui Zelenski.
Acesta și-a exprimat public dezacordul cu comandantul armatei ucrainene.
În urma acestui incident, conform presei ucrainene, animozitatea dintre ei a devenit tot mai evidentă, cu toate că popularitatea lui Zalujni îl depășește pe cea a lui Zelenski în sondajele de opinie.
Zelenski, furios pe aliați
La începutul articolului, sursa anterior citată arăta că președintele ucrainean era furios pe unii dintre aliați pentru șovăiala lor.
Sub presiunea războiului, cu un an de titluri negative și cu eșecul contraofensivei care promitea atât de mult la începutul anului 2023, el și-a pierdut;
- lejeritatea
- umorul
„Volodimir Zelenski este furios. Nu din cauza succeselor duşmanilor săi (nu vede niciunul) şi nici măcar din cauza lipsei de progres a propriei sale armate pe câmpul de luptă. În schimb, preşedintele Ucrainei este exasperat de şovăielile unora dintre aliaţii săi, precum şi de detaşarea unora dintre compatrioţii săi. Călit de presiunile războiului, de un an de titluri negative şi de eşecul contraofensivei care promitea atât de mult la începutul anului 2023, el şi-a pierdut lejeritatea şi umorul care au caracterizat întâlnirile noastre anterioare cu el”, arată The Economist în preambulul articolului.
Interviul a fost realizat prin intermediul platformei Zoom. Jurnalistul de la The Economist a observat că președintele ucrainean făcea gesturi ample pentru a fi convingător.
„Lumea nu-l mai ascultă (pe Zelenski – n.r.) la fel de atent, iar maestrul-comunicator nu mai controlează naraţiunea aşa cum o făcea acum doi ani. În Ucraina se instalează oboseala. În Occident, titlurile de ziare se întreabă dacă Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a început să câştige. Ajutorul pentru ucraineni a devenit un subiect de târguială politică în America şi Europa”, explică The Economist contextul în care a făcut acest interviu.
Zelenski observă că Occidentul a pierdut simțul urgenței, iar mulți ucraineni au renunțat la sentimentul de amenințare existențială. În prezent, el se străduiește să reînnoiască ambele percepții.
„Poate că nu am reuşit (în 2023) aşa cum îşi dorea lumea. Poate că nu totul este atât de rapid cum şi-a imaginat cineva”, recunoaşte el.
Însă, conform lui, conceptul că Putin obține victorii nu este altceva decât o „percepție”.
El argumentează că realitatea este că forțele rusești se confruntă în continuare cu pierderi semnificative în locuri precum Avdiivka.
Rușii vor avea parte de multe pierderi până în 2025
Conform estimărilor provenite din sursele serviciilor britanice de informații în domeniul apărării, se preconizează că Rusia va înregistra peste 500.000 de pierderi. Asta se va întmpla până în anul 2025.
Zelenski subliniază că armata lui Putin nu a reușit să cucerească niciun oraș important în 2023. În același timp, Ucraina a reușit să spargă blocada Rusiei la Marea Neagră.
Acum transportă milioane de tone de cereale printr-o rută nouă care merge de-a lungul coastei sudice a Ucrainei. Apoi se îndreaptă spre vest, intrând în apele teritoriale ale României.
Zelenski înțelege că percepțiile pot deveni realitate în moduri mai puțin favorabile. Într-un război în care mobilizarea resurselor este crucială, dacă susținătorii Ucrainei ajung să creadă că victoria este imposibilă, există riscul ca aceasta să priveze Ucraina de:
- resursele financiare
- materiale necesare pentru a câștiga
Fatalismul poate evolua într-o profeție autoîmplinitoare, remarcă The Economist.
„Dându-ne bani sau oferindu-ne arme, vă susţineţi singuri. Vă salvaţi copiii voştri, nu pe ai noştri”, arată, sumbru, Zelenski.