Zelenski a precizat că Rusia împiedică deplasarea livrarea produselor alimentare ucrainene, riscând astfel să provoace tensiuni politice şi sociale în mai multe state.

”Situaţia în ceea ce priveşte Iniţiativa pentru Exportul Cerealelor devine din ce în ce mai tensionată în aceste săptămâni. Inamicul face totul pentru a încetini exporturile noastre de alimente. Cred că, prin aceste acţiuni, Rusia provoacă în mod deliberat criza alimentară, astfel încât aceasta să devină la fel de acută cum a fost în prima jumătate a acestui an. Astăzi, peste 150 de nave sunt la coadă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale în ceea ce priveşte furnizarea produselor noastre agricole. Aceasta este o coadă artificială. A apărut doar pentru că Rusia amână în mod deliberat trecerea navelor”, a afirmat Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că fiecare zi pe care navele care livrează cu alimente o pierd stând la coadă înseamnă o creştere a tensiunilor sociale şi politice în ţările care beneficiază de produsele agricole ucrainene, enumerând câteva dintre statele pentru care exporturile de alimente sunt amânate din cauza Rusiei: Egipt, Tunisia, Algeria, Maroc, Liban, Irak, China, Bangladeş, Indonezia.

”Partenerii noştri – ONU, Turcia şi alţii sunt pe deplin informaţi despre această situaţie”, a anunţat liderul de la Kiev.

Acesta a precizat că aproximativ 3 milioane de tone de alimente, reprezentând volumul anual de consum pentru 10 milioane de oameni, nu au ajuns la cei care ar fi avut nevoie.

”Rusia face totul pentru a se asigura că cel puţin sute de mii dintre aceşti oameni devin victimele migraţiei forţate şi vor cere azil în Turcia sau UE sau vor muri de foame. Şi noi, împreună cu partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru ca iniţiativa cerealelor să nu fie doar menţinută, ci să funcţioneze şi la capacitatea de 100%. Dreptul la hrană şi la viaţă fără foame sunt drepturi fundamentale pentru absolut fiecare persoană de pe pământ. Şi de aceea încercările ruseşti de a exacerba criza alimentară sunt şi o agresiune împotriva oricărei persoane de pe pământ”, a conchis Volodimir Zelenski.

ONU: Peste 6.000 de civili au fost ucişi în războiul din Ucraina

Autoritatea Naţiunilor Unite pentru drepturile omului a afirmat că peste 6.000 de civili au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este, cel mai probabil, mult mai mare decât poate fi calculat acum.

”Până în 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 ucise şi 9.634 rănite începând din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru politică şi consolidarea păcii, la reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al ONU. ”Cel puţin 397 de copii au fost ucişi în război”, a mai afirmat ea.

ONU este îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.

”Împreună cu preţurile în creştere la gaz şi cărbune, privarea cauzată de aceste atacuri ameninţă să expună milioane de civili unor dificultăţi extreme şi chiar condiţiilor care pun în pericol viaţa, în această iarnă”, a arătat DiCarlo, subliniind că atacurile care ţintesc civili şi infrastructura civilă sunt interzise.

Potrivit lui DiCarlo, Comisia Independentă Internaţională de Anchetă în Ucraina a trimis raportul său către Adunarea Generală a ONU săptămâna aceasta.

”Documentul arată că sunt motive rezonabile pentru a concluziona că în Ucraina au fost comise crime de război şi încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar”, a declarat DiCarlo.

Comisia a documentat ”modele de execuţii sumare, arestări ilegale, tortură, rele tratamente, viol sau alte violenţe sexuale comise în zonele ocupate de forţele armate ruse”, a adăugat DiCarlo.

”Impactul acestor încălcări asupra oamenilor din Ucraina este imens – şi la fel este şi nevoia de responsabilitate”, a continuat ea, spunând: ”Responsabilitatea rămâne crucială întrucât au apărut noi acuzaţii de atrocităţi în zone care au revenit recent sub controlul guvernului ucrainean. Nu trebuie să lăsăm impunitatea să triumfe”.