În ciuda progreselor recente ale Kremlinului în Ucraina, se pare că numărul morților în rândul oficialilor de rang înalt ai armatei ruse continuă să crească.
Locotenent-colonelul Zaur Dimaiev, comandantul adjunct al batalionului 4 al regimentului de forțe speciale Akhmat Kadîrov, a fost ucis în regiunea Donbas, de un atac de artilerie.
Între timp, guvernatorul regiunii Lugansk din Ucraina, a declarat că „situația a escaladat foarte mult” la Severodonețk, obuzierele rusești lovind orașul „de 200 de ori pe oră”.
De la Kiev, președintele Zelenski continuă să ceară „ arme grele” de la susținătorii săi occidentali pentru a permite forțelor sale să lanseze o ofensivă și să lupte „până când Ucraina își redobândește toate teritoriile”. Dar, potrivit 19fortyfive.com, o analiză la rece a realităților arată că astfel de obiective au șanse mici sau zero, de a fi îndeplinite.
Dacă Forțele Armate Ucrainene nu au șanse să învingă armata lui Putin și să o alunge înapoi în Rusia, atunci ar trebui ca regimul de la Kiev și Occidentul să ia în considerare urmărirea unor soluții alternative, scrie sursa citată.
Nicio armă nu va înclina balanța în favoarea Ucrainei
Președintele Biden a oferit o gură de oxigen Ucrainei, acceptând să trimită lansatoare de rachete avansate la Kiev. „Nu voi face presiuni asupra guvernului ucrainean, în privat sau în public, să facă anumite concesii teritoriale”, a precizat Biden.
Dar unii experți sunt convinși că aceste lansatoare de rachete, sau orice alte arme grele oferite de Occident, nu vor înclina balanța tactică în favoarea Ucrainei.
Trei motive pentru care Ucraina nu are șanse să învingă Rusia
Există trei motive fundamentale pentru care sunt puține șanse ca Ucraina să învingă Rusia într-un interval de timp rezonabil și la un cost accesibil. În primul rând, actualul echilibru de putere dintre cele două părți din Ucraina este în continuare în favoarea Rusiei.
În al doilea rând, toate echipamentele pe care Occidentul le-a furnizat sau a promis că le va oferi sunt insuficiente pentru a crea suficientă putere de luptă și a alunga Rusia.
În al treilea rând, costul fizic pentru Ucraina în termeni de vieți oemenști și orașe distruse, în timp ce UAF ar încerca să creeze o putere de luptă suficientă, ar fi atât de mare încât ar îneca țara într-o baie de sânge. Ucraina s-ar putea transforma într-un peisaj lunar și chiar și așa nu există nicio garanție că Ucraina, după ce a plătit un preț atât de mare, va ieși victorioasă.
Capacitățile și factorii care sunt întotdeauna de partea învingătorilor includ avantaje în puterea aeriană, capacitatea de apărare aeriană, forțele de artilerie și rachete și oameni foarte bine instruiți.
Dinamica războiului nu mai poate fi schimbată
Sistemul integrat de apărare aeriană al Ucrainei a fost grav afectat la începutul războiului și continuă să funcționeze într-o stare degradată, în timp ce sistemul modern al Rusiei, bazat pe sistemul S400, rămâne pe deplin operațional. În vehiculele de luptă, în unele sectoare, Ucraina este mult depășită numeric.
În Occident unii susțin apelurile lui Zelenski pentru furnizarea de „arme grele”, crezând că, dacă trupele ucrainene primesc mai multe tancuri și piese de artilerie, cursul războiului se va schimbaa.
Există însă motive clare pentru care e puțin probabil ca ajutorul promis de Occident să schimbe dinamica războiului. Cel mai bun lucru la care poate spera Ucraina este să forțeze un impas în est – dar chiar și acest lucru devine din ce în ce mai puțin probabil.
Ca să poată alunga Rusia din Ucraina, Kievul ar trebui să creeze o forță ofensivă de cel puțin o sută de mii de oameni, dotată cu echipamente moderne. Aceste trupe ar avea nevoie de cel puțin un an pentru a asambla mii de vehicule blindate din țările occidentale, pentru a stoca cantități masive de muniție pentru fiecare armă și de mecanici instruiți pentru a sprijini toate aceste nevoi logistice pe tot parcursul ofensivei. Numai acestea ar dura între șase până la nouă luni.