Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean ar putea fi nominalizaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace!
36 de politicieni europeni, apel către Comitetul Nobel!
Apelul vine din partea unui grup format din câteva zeci de politicieni europeni, inclusiv din România. Aceştia cer Comitetului Nobel, într-o scrisoare deschisă, să-l nominalizeze pe Zelenski şi poporul Ucrainei pentru această importantă distincţie, transmite agenţia Ukrinform.
Politicienii europeni sunt de părere că ar trebui prelungit termenul limită pentru nominalizare în cazul Premiului Nobel pentru pace până la 31 martie, pentru a permite nominalizarea lui Volodimir Zelenski şi a poporului ucrainean. Comitetului Nobel i se cere să prelungească acest termen, care a expirat pe data de 31 ianuarie.
Scrisoarea deschisă a fost semnată de 36 de politicieni din Olanda, Marea Britanie, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România și Slovacia. Acestui apel se mai pot alătura lideri politici din întreaga lume până la data de 30 martie.
“Acum este momentul să le arătăm oamenilor din Ucraina că lumea este de partea lor”
“Asistăm la curajul poporului ucrainean, care se opun războiului purtat împotriva lor de către Federația Rusă. Ucraineni și bărbați curajoși luptă pentru democrație și autoguvernare.
Oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Credem că acum este momentul să le arătăm oamenilor din Ucraina că lumea este de partea lor”, se arată în apelul către Comitetul Nobel.
Statement by a group of #European politicians (mostly #Dutch) on the nomination of Volodymyr #Zelenskyy for the Nobel Peace Prize. pic.twitter.com/kIAb9mAzaY
— NEXTA (@nexta_tv) March 18, 2022
“Acordarea Premiului Nobel pentru Pace oamenilor curajoși ai Ucrainei și președintelui acesteia va contribui la stabilirea păcii în acest conflict teribil. O astfel de recunoaștere este de mare importanță acum”, consideră Ank Bijleveld, fost ministru olandez al Apărării, unul dintre semnatarii scrisorii deschise.
Din partea României, documentul respectiv a fost semnat de europarlamentarul USR Vlad-Marius Botoş.
Problema este că această cerere de încălcare a procedurii de nominalizare a laureaților ar fi un caz fără precedent în istoria Premiilor Nobel, afirmă experţii.
Dar, având în vedere că şi invazia din Ucraina reprezintă un eveniment fără precedent de la Al Doilea Război Mondial, rămâne de văzut care va fi poziţia oficială a Comitetului Nobel. Deocamdată, acesta din urmă nu a formulat un răspuns.