Zelenski vrea o armată europeană. A refuzat să cedeze jumătate din mineralele Ucrainei către SUA

Zelenski a subliniat că Ucraina nu este dispusă să renunțe la aderarea la NATO și că nu poate accepta un armistițiu fără garanții concrete de securitate, relatează CNBC.

Zelenski a afirmat că serviciile de informații ucrainene dețin indicii conform cărora Rusia plănuiește să desfășoare trupe în Belarus în această vară, sub pretextul unor exerciții de antrenament. Potrivit liderului ucrainean, această mișcare reprezintă o amenințare directă pentru țările NATO situate la graniță.

”Trebuie să construim forţele armate ale Europei, astfel încât viitorul Europei să depindă doar de europeni,” a afirmat Zelenski în cadrul Conferinţei de Securitate de la München, desfăşurată în Germania.

”Putin vede Belarus ca pe încă o provincie rusească,” a adăugat el.

”Să fim sinceri acum, nu putem exclude posibilitatea ca America să spună ‘nu’ Europei în privinţa unor probleme care o ameninţă”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski a subliniat sâmbătă că garanțiile de securitate nu pot fi oferite în mod credibil de către Moscova, ci trebuie să vină din partea aliaților occidentali, în special a Statelor Unite.

”Nu putem accepta un armistiţiu fără garanţii reale de securitate. Putin nu poate oferi garanţii reale de securitate, nu doar pentru că este un mincinos, ci şi pentru că Rusia, în starea sa actuală, are nevoie de război pentru a-şi menţine puterea,” a spus el.

CNBC a solicitat un punct de vedere din partea Kremlinului cu privire la declarațiile lui Zelenski.

Zelenski a reafirmat sâmbătă că Ucraina nu este dispusă să renunțe la obiectivul aderării la NATO

”De asemenea, nu voi exclude aderarea Ucrainei la NATO. Dar, în acest moment, cel mai influent membru al NATO pare să fie Putin, pentru că mofturile sale au puterea de a bloca deciziile alianţei,” a spus el.

Totuși, Zelenski a menționat și posibilitatea formării unei noi alianțe de tip NATO în Ucraina. Potrivit acestuia, o astfel de structură defensivă ar proteja frontierele estice ale Ucrainei, Belarusului, Finlandei și statelor baltice.

”Propunerea mea, graniţa estică a Ucrainei, graniţa estică a Belarusului, graniţele estice ale statelor baltice, graniţa estică a Finlandei, aceasta este cea mai puternică linie de securitate pentru noi toţi în Europa, deoarece aceasta este linia dreptului internaţional,” a declarat el.

Zelenski a avertizat sâmbătă că o întâlnire directă între președinții SUA și Rusiei, fără participarea Ucrainei, ar putea reprezenta „un risc major”.

A refuzat să cedeze jumătate din mineralele Ucrainei către SUA

Delegația Congresului SUA prezentă la Munchen i-a propus lui Volodimir Zelenski semnarea unui acord privind transferul a 50% din viitoarele resurse minerale ale Ucrainei. Liderul de la Kiev a refuzat oferta într-un mod diplomatic.

Acest lucru a fost relatat de jurnalistul The Washington Post Josh Rogin în X, relatează UNN.

„Mai mulți legiuitori mi-au spus la Munchen că delegația Congresului SUA i-a prezentat lui Zelenski o hârtie pe care să o semneze și care ar acorda SUA drepturi asupra a 50% din rezervele minerale viitoare ale Ucrainei. Zelensk a refuzat politicos”, a scris jurnalistul.

Liderul ucrainean a afirmat anterior că susține un parteneriat strategic cu Statele Unite în sectorul mineritului de pământuri rare, acesta putând fi inclus într-un acord mai amplu privind sprijinul economic și garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Pe 11 februarie, Donald Trump a declarat că Ucraina a fost de acord, în esență, să ofere acces Statelor Unite la resurse minerale rare evaluate la 500 de miliarde de dolari, ca parte a sprijinului militar oferit de Washington.

Ce cuprinde al 16-lea pachet de sancțiuni

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina se așteaptă ca al 16-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene să includă restricții asupra petrolului rusesc, a flotei din umbră, precum și asupra căpitanilor și membrilor echipajului. Declarația a fost făcută după întâlnirea sa cu premierul danez, Mette Frederiksen, potrivit UNN.

„Ne așteptăm ca cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni UE să acopere petrolul rusesc și întreaga flotă din umbră, precum și căpitanii și echipajele”, a spus Zelenski.