În Italia, Germania, Franța, Marea Britanie și, foarte probabil, curând în Statele Unite, Zelenski a facut turul capitalelor si a obținut, într-adevăr, promisiuni spectaculoase pentru alimentarea frontului, de la muniție, care lipsește crunt , la arme de ultimă generație sau finanțări importante: 2,7 miliarde de euro în armament din partea Germaniei între care 30 de tancuri Leopard 1 A5, 20 de vehicule blindate MARDER , 100 de vehicule blindate de talie mai mică, 200 de drone de supraveghere, 4 sisteme de apărare anti-aeriana IRIS-T cu misile, foarte apreciate de ucrainieni, și 18 tunuri HORWITZER cu muniție.

De asemenea, câteva sute de misile cu rază lungă de acțiune și drone de atac din partea Marii Britanii, fară să vorbim de antrenarea militarilor în Marea Britanie, inclusiv a piloților de vânătoare. Franța a promis muniție,  câteva zeci de vehicule blindate și de tacuri AMX-10 RC, tancuri ușoare și extrem de mobile care deschid frontul pentru tancurile grele.

Totul seamănă cu ultimele pregătiri înainte de marea contraofensiva anunțată de ucraineni și care se lasă așteptată.

Totuși, din ceea ce spun analiștii francezi – o apreciere făcută de exemplu de generalul Dominique Trinquand, fost sef al misiunii militare franceze la ONU – scopul lui Zelenski a fost mai ales unul diplomatic și privește pregătirea viitorului în Europa de Est. Dar mai ales, să se asigure că indiferent de rezultatul contraofensivei, Occidentul va continua să susțină și să ajute Ucraina.

Macron da de înțeles că Franța participă la organizarea contraofensivei

Președintele francez, care l-a primit la Elysée pe Zelenski după un protocol care se apropie de cel al unei vizite de stat, a acordat luni seara un interviu pentru TF1-LCI. Deși expeditiv asupra chestiunii ucrainene, el a spus câteva lucruri foarte precise și foarte clare, și altele cu multe subînțelesuri.

Deși nu a anunțat livrarea de avioane de luptă, așa cum a solicitat Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron a spus că Franța va „livra noi muniții” și „alte rachete”” către Ucraina pentru a-i permite „să pregătească și să conducă” o contraofensivă.

El a mai spus că a „deschis ușa pentru a antrena piloții”.” Aceste traininguri „pot începe imediat”, a spus el.

Este pentru prima dată când Emmanuel Macron vorbește despre formarea piloților ucrainieni, desi subiectul a fost deja abordat de către președintele Comisiei de Apărare din Adunarea Națională pe care e posibil să îl fi luat gura pe dinainte. El a vorbit chiar despre livrarea de avioane Mirage II, avioane de luptă franceze care sunt pe cale să fie înlocuite în armata franceza de următoarea generație, Rafale.

Macron a adăugat imediat că principiul Frantei rămâne același, adică “neatacarea teritoriului rus”.

O mică contradicție în subsidiar, care dă loc la interpretări în presa de azi: de ce să antrenezi piloți pe aparate europene dacă nu ai intenția să le dai?

Generalul  Dominique Trinquand spune că în ceea ce privește avioanele, vom avea aceleași probleme ca cele care au apărut când a fost vorba despre tancuri: vor fi alese printre cele care sunt cele mai numeroase si disponibile imediat, pentru a avea o flotă unitară, și în acest caz este vorba despre F16 americane. Motiv pentru care Macron a adăugat că antrenarea piloților se va face ”în coordonare cu aliații noștri americani”.

Totuși, antrenarea – și livrarea acestor avioane – nu se poate face pentru această contraofensivă, chiar dacă piloții ucrainieni învață repede și au început deja unele antrenamente. Aici vine interpretarea pe care o fac analiștii francezi: aceste avioane sunt menite să completeze constituirea unui zid de apărare în estul Ucrainei, în principiu după obținerea unui acord de pace.

Emmanuel Macron a spus clar ”consolidarea apărării pe flancul estic”. Este un mesaj pe adresa rușilor pentru a se așeza la masa negocierilor, sub amenințarea trecerii la o viteză superioară. Un joc al nervilor care se petrece acum între aliați și Rusia.

Foarte așteptată este reuniunea NATO din iulie, care ar trebui să precizeze ceva mai bine perspectivele Ucrainei față de Alianță.

Europa de Est a livrat săptămână trecută 21 de MIG 24

În context însă, ambasadorul Poloniei la Paris a declarat într-un interviu pentru Darius Rochebin la LCI că Europa de Est a livrat Ucrainei, săptămână trecută, 21 de avioane MIG 24 upgradate, pe care piloții ucraineni le pot opera deja,  ”ridicând la 28 numărul total de MIG uri trimise de Europa de Est”.

Între acestea, 14 vin din Polonia. ”Sper că acest exemplu al Europei de Est să îi impulsioneze pe aliații noștri și să îi determine să ia o decizie privind livrarea avioanelor”, a mai spus ambasadorul.