Zelenski vrea un coridor pentru exporturile de cereale ucrainene. Liderul din Ucraina a anunțat că a avut discuții cu Stoltenberg pentru deblocarea cerealelor.
Zelenski a precizat că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene. Cei doi au avut duminică o discuție telefonică.
„Am discutat cu domnul Stoltenberg despre măsurile noastre pentru a debloca şi a asigura funcţionarea durabilă a coridorului de cereale. În cooperarea noastră, am trecut la un nivel nou, mai înalt – nivelul Consiliului NATO-Ucraina. Şi acest mecanism poate funcţiona. I-am adresat lui Jens o propunere de a convoca imediat un astfel de Consiliu pentru consultări relevante în caz de criză”, a anunţat Volodimir Zelenski în discursul video adresat compatrioţilor sâmbătă seară.
Se pare că reuniunea va avea loc în zilele următoare. „Putem depăşi criza de securitate din Marea Neagră”, a spus Zelenski.
„Orice destabilizare în această regiune şi întrerupere a rutelor noastre de export va însemna probleme cu consecinţe pentru întreaga lume. O criză a preţurilor este cea mai mică dintre posibilele consecinţe”, a arătat Zelenski.
Liderul din Ucraina a mai declarat că vrea ca acordurile la care s-a ajuns la summitul NATO de la Vilnius să fie puse în aplicare cât mai curând şi a repetat că Ucraina vrea să adere la NATO.
„Prioritatea rămâne neschimbată: dorim să aderăm la NATO cât mai curând posibil, atunci când condiţiile de securitate o vor permite. Numai aşa se va garanta în mod fiabil securitatea şi pacea în întreaga Europă”, a punctat Zelenski.
Reacția vine după ce Rusia s-a retras săptămâna aceasta din acordul – mediat de ONU şi Turcia – care asigura un coridor de securitate pentru cerealele ucrainene transportate pe Marea Neagră, afirmând că ţările occidentale au ignorat cererile sale de a-i asigura propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte. Rusia a declarat în aceste condiţii că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare.
Ucraina a notificat ONU că îşi stabileşte o rută proprie pentru transportul cerealelor, care ar presupune trecerea prin apele teritoriale ale României.
Consiliul NATO-Ucraina, unde participanţii au „statut egal”, a fost înfiinţat luna aceasta la summitul NATO de la Vilnius