Papa Francisc a ordonat construirea unui parc agrovoltaic în apropiere de Roma

Papa Francisc a ordonat crearea unui parc agrovoltaic în apropiere de Roma, Italia. În prezent, Statul Cetăţii Vaticanului vrea să atingă obiectivul eco de zero emisii de carbon. Energia electrică produsă de parcul agrovoltaic va permite alimentarea staţiei de emisie „Radio Vatican” şi va asigura necesarul de energie electrică al Statului Cetăţii Vaticanului.

De anul trecut, Statul Cetății Vaticanului s-a angajat să îşi reducă emisiile de gaze cu 20% până în anul 2030, un angajament simbolic având în vedere contribuţia sa la emisiile globale.

Într-o scrisoare realizată sub forma unui document „motu proprio”, publicată miercuri, 26 iunie 2024, Papa Francisc a dispus înfiinţarea unui sistem agrovoltaic în zona extrateritorială Santa Maria di Galeria, situată în nord-vestul Romei.

„Trebuie să facem o tranziţie către un model de dezvoltare durabilă, care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică”, a notat el în acea scrisoare, intitulată „Fratello Sole” („Fratele Soare”).

Cine se va ocupa de construirea parcului agrovoltaic?

Edictul papal nu precizează cât de mare va fi parcul respectiv şi nici când va deveni operaţional. Totuși, Episcopul Romei a menționat în scrisoarea sa că a încredinţat sarcina construirii parcului agrovoltaic guvernatorului Statului Cetăţii Vaticanului şi şefului Administraţiei Patrimoniului Scaunului Apostolic.

Ecologia este unul dintre pilonii pontificatului lui Papa Francisc. În urmă cu doi ani, Biserica Catolică a aderat la convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.

În anul 2008, Papa Benedict al XVI-lea a dat startul iniţiativelor ecologice, instalând panouri solare pe acoperişul imensei săli „Paul al VI-lea”, care găzduieşte audienţele papale săptămânale.

Papa Benedict al XVI-lea
Papa Benedict al XVI-lea / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este un parc agrovoltaic?

Parcurile agrovoltaice utilizează simultan suprafețele de teren pentru generarea de energie solară fotovoltaică și pentru agricultură. Coexistența panourilor fotovoltaice și a culturilor implică o împărțire a luminii între cele două tipuri de producție. În unele cazuri, randamentul culturilor crește datorită umbrei panourilor solare care atenuează o parte din stresul plantelor cauzat de temperaturile ridicate și de razele UV.

Există trei tipuri de bază de parcuri agrofotovoltaice :

  • parcuri fotovoltaice cu spațiu între culturi;
  • parcuri fotovoltaice ridicate deasupra culturilor;
  • parcuri fotovoltaice realizate pe sere.

Toate trei au mai multe variabile utilizate pentru a maximiza energia solară absorbită de panourile solare și de culturi.