Așadar, Ministerul Educaţiei alocă peste 3.000.000 de lei pentru cel puţin 360 de şcoli în scopul mai multor proiecte. Acestea au ca scop principal prevenirea violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar.

Ministerul Educaţiei alocă peste 3.000.000 de lei

Într-o postare realizată pe Facebook, instituția subliniază că invită, pentru al doilea an la rând, unitățile de învățământ preuniversitar să inițieze proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.

Astfel, va fi alocată o sumă de 3.203.590 lei pentru cel puțin 360 de școli, 30.000 de elevi și 10.000 de părinți.

Unitățile de învățământ se pot înscrie la Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) şi Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE) până la 10 octombrie 2024

„Pentru al doilea an la rând, Ministerul Educației invită unitățile de învățământ preuniversitar să inițieze proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.

Alocăm 3.203.590 lei pentru cel puțin 360 de școli, 30.000 de elevi și 10.000 de părinți. Unitățile de învățământ se pot înscrie la CJRAE/CMBRAE până la 10 octombrie 2024”, a informat instituția condusă de Ligia Deca.

Ministerul Educației
SURSĂ FOTO: Ministerul Educației

CJRAE selectează unitățile de învățământ și sprijină desfășurarea activităților

Ministerul a subliniat și că CJRAE, respectiv CMBRAE, selectează unitățile de învățământ și sprijină desfășurarea activităților. Trebuie menționat că bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 5.000 lei.

Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar se va desfășura pe parcursul anului școlar 2024-2025.

„CJRAE, respectiv CMBRAE, selectează unitățile de învățământ și sprijină desfășurarea activităților.

Încurajăm parteneriatele cu organizații nonguvernamentale, instituții publice și alte entități.

Bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 5.000 lei.

Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar se va desfășura pe parcursul anului școlar 2024-2025. Bugetul total al programului este alocat de Ministerului Educației prin Mecanismul național de susținere a prevenirii criminalității gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Informațiile privind condițiile de participare, criteriile de selecție, precum și alte informații, găsiți în linkul din primul comentariu”, a conchis instituția.

Printre activităţile ce ar putea fi desfăşurate se numără:

  • cluburi de filme/documentare tematice;
  • grupuri de sprijin pentru elevi;
  • vizite la tribunal sau la muzeele închisorilor;
  • concursuri tematice;
  • campanii de conştientizare şi de sensibilizare.

Pot fi organizate și întâlniri cu reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Serviciului pentru Siguranţă Şcolară.

Elevii se confruntă cu mai multe probleme

Amintim că elevii se confruntă cu mai multe probleme. Peste jumătate (56%) dintre cadrele didactice din mediul rural declară că lipsa rechizitelor la începutul anului școlar afectează motivația elevilor de a participa la școală.

Dintre comunitățile care au biblioteci, 39% dispun de resurse limitate/asigură doar câteva cărți esențiale. Totodată, distanța de acasă până la bibliotecă, pentru 44% dintre respondenți, necesită mijloc de transport în comun.