ZeuS, troianul cel mai des folosit pentru furtul datelor bancare

Troianului ZeuS a devenit cel mai folosit tip de malware pentru furtul datelor confidenţiale, precum şi cel mai bine vândut pe piaţa neagră online, datorită faptului că este simplu de configurat şi de folosit pentru lansarea de atacuri cibernetice, conform experţilor Kasperky Lab.

Virus.Win32.Murofet, identificat la începutul lunii octombrie, generează automat nume de domenii web care apoi sunt utilizate pentru a extinde botnet-ul ZeuS.
Link-urile de download şi fişierele executabile ZeuS sunt generate folosind data şi ora de pe computerul-victimă: virusul obţine anul, luna, ziua, ora şi minutul din sistem, generează două cuvinte duble, adaugă un nume popular de domeniu web şi completează apoi cu „/forum” sfârşitul link-ului.

„Acest tip de malware demonstrează cât de inventivi sunt creatorii troianului ZeuS, dar şi de nerăbdători să-l răspândească în toate colţurile lumii”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Senior Virus Analyst la Kaspersky Lab şi autorul raportului malware pentru octombrie.

O altă tendinţă a lunii octombrie o reprezintă creşterea popularităţii programelor de arhivare false. Acestea se prezintă ca fiind aplicaţii freeware foarte populare sau instrumente care ajută la îndepărtarea cererii de licenţiere a soft-urilor legale. Imediat ce utilizatorul execută un astfel de program este rugat să trimită un SMS la un număr premium pentru a obţine acces la conţinutul arhivei. În majoritatea cazurilor, după ce SMS-ul este trimis, utilizatorul primeşte instrucţiuni despre cum poate folosi un tracker de torrente şi/sau un link.

Specialiştii Kaspersky Lab sfătuiesc utilizatorii să evite accesarea de link-uri care conduc la conţinut web suspect.

SURSA:Kaspersky