Brokerii din pietele futures, ce opereaza pe raportul leu/dolar, au devenit nostalgici. In ultima perioada, numarul tranzactiilor pe contractele leu/dolar si leu/marca a scazut substantial, atat in piata de la Sibiu, cat si in cea de la Bucuresti.
„Evolutia cotatiilor pentru contractele leu/dolar manifesta o tendinta de stabilitate, ce se mentine de catva timp in jurul pretului futures de 16.900 lei pentru un dolar”, spune Cristian Rubint Ratiu, secretarul general al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS). „Cumparatorii isi fac simtita prezenta in ring prin cotatiile scazute anuntate, ce urmaresc sa aduca preturile pana la 16.800 lei/dolar, mai ales ca mai sunt putine zile pana la scadenta acestei luni. Este totusi greu de anticipat ca dolarul va trece de 16.900 lei, in conditiile in care anunturile facute constant de BNR obisnuiesc opinia publica din tara cu viitoarele praguri de devalorizare”, incheie acesta. Transparenta BNR si devalorizarea lenta, fara fluctuatii-surpriza ale leului, nu sunt deocamdata prielnice speculatiilor lansate pe raport.
Moneda americana este presata la rece
Joi dimineata, sedinta de tranzactionare s-a deschis la Sibiu cu un aer destul de linistit si sub aceeasi presiune a cumparatorilor. Desi in piata oferta nu cobora sub 16.900 lei, cumparatorii nu se grabeau sa incheie contracte care, in zilele urmatoare, le-ar fi putut provoca pierderi. In ringul leu/dolar erau asteptate evenimente care sa ofere tranzactiilor mobilitatea mult asteptata. Cinci contracte au facut obiectul unei singure tranzactii incheiate la 16.900 lei/dolar.
Tendinte asemanatoare se pot recunoaste si pe piata futures bucuresteana. Si in ringul futures al Bursei Romane de Marfuri (BMR), tranzactiile care au contractele de tip „Dolar BRM” au scazut ca numar. Situatia era previzibila, mai ales ca pe piata bucuresteana, miercuri 20 octombrie, a fost zi de scadenta. Cu o zi inaintea scadentei, dolarul era cotat pe piata bucuresteana la 16.757 lei, in crestere usoara fata de zilele precedente (+25 lei). In piata au ramas deschise 190 pozitii care au fost lichidate de Departamentul de Clearing al BRM, la cursul oficial anuntat pentru miercuri. Pentru luna in curs, valoarea totala a tranzactiilor executate in piata futures bucuresteana a ajuns la 4,45 miliarde lei, pentru un numar de 266 de contracte incheiate.
In prima zi de tranzactii, pentru noua perioada de contract (scadent la 17 noiembrie), cotatiile anuntate in piata s-au stabilizat la 17.600 lei/ dolar, dupa zece contracte tranzactionate la Bucuresti. Anticipatiile investitorilor prezenti in piata bucuresteana indica o devalorizare constanta a leului romanesc in perspectiva lunii noiembrie. Daca aceasta va fi lipsita de surprize, piata va ramane in continuare vitrega pentru lansarea speculatiilor pe raportul leu/dolar. Brokerii anticipeaza, de asemenea, un raport de schimb de 10.000 lei pentru o marca germana, la mijlocul lunii viitoare, cotatie interesanta, mai ales ca, pe piata bucuresteana, atentia investitorilor se concentreaza asupra contractele „Dolar BRM”.
Cu toate acestea, speculatorii dornici de aventura nu duc lipsa de ocazii. Ele apar ca si pana acum in ringul sibian, in care se tranzactioneaza contractele futures la paritate euro/dolar. Fluctuatiile celor doua valute pe pietele internationale mentin ridicate sansele de a avea profit de pe urma speculatiilor lansate pe aceste contracte.
Cu toata puternica apreciere a valutelor europene inregistrata pe pietele externe in ultimele zece zile, evolutia pozitiva a valutei unice europene a ajuns intr-un punct mort (sub influenta scaderilor indicilor bursieri american si japonez, in pietele spot internationale, euro ajunsese la un moment dat pana aproape de 1,087 dolari, dupa care paritatea a scazut in favoarea dolarului), din care dolarul a reusit sa recupereze din diferenta, o data cu revenirea indicilor pentru care s-au consemnat in aceste zile noi valori pozitive.
Joi nu a fost insa o zi deosebit de „productiva”. Piata s-a miscat greu inca de dimineata, pe un trend depreciativ pentru valuta euro. La finalul zilei, doar 190 de contracte fusesera incheiate la preturi de cotare de 1,077 dolari/euro. In piata sunt deschise 1.460 de pozitii in care speculatorii asteapta increzatori o alta modificare de trend in favoarea valutei europene. Volumul zilei nu a depasit cu mult 2,2 miliarde lei pentru toate tranzactiile inregistrate.
Cei doi ani de experienta in piata futures sibiana inseamna pentru multi dintre clientii BMFMS un avantaj de necontestat. Actiunile acestora contureaza strategii de piata, care uneori se dovedesc inventive si inedite. In lupta pentru profituri, Internetul a devenit unul dintre aliatii principali ai speculatorilor prezenti in ring. Pentru a se mentine la curent cu evolutiile de ultima ora pe pietele externe, brokerii sibieni, si nu de putine ori clientii acestora, urmaresc la adresele de web ale marilor case de brokeraj internationale ultimele evolutii ale valutelor speculate si isi modifica, in functie de informatiile primite, strategiile de investitie.
Speculatorii pe optiuni se informeaza prin Internet
Piata optiunilor, ce cunoaste acum o lichiditate crescuta datorita interesului pentru piata futures la paritate este unul dintre locurile in care informatiile de pe Internet sunt folosite avantajos. Primele de cotare fac aici obiectul speculatiilor. Miercuri, speculatorii tranzactionasera 110 optiuni la paritate, cu un volum total de 7.657 mii lei. Cele mai multe au fost de tip call la prime apreciabile (pret de exercitare 1,07 dolari/ euro si prima de cotare de 85.000 de lei), iar speculatorii asteptau acumularea unui profit mai mare in 1.363 de pozitii deschise. In multe cazuri, ei prefera sa incaseze diferentele de prima fara a mai astepta sa exercite optiunea.
„Logica unei asemenea strategii este una simpla, dar profitabila, spune Cristian Rubint Ratiu. Daca un speculator a deschis in piata o pozitie de cumparare pentru o optiune de tip call, la un pret de exercitare de 1,0700 dolari/euro si o prima de cotare de 50.000 de lei, in conditiile in care piata a fost in crestere, iar lichiditatea s-a pastrat la cote inalte, acesta a avut ocazia sa-si vanda optiunea call la acelasi pret de exercitare, dar la o prima de 100.000 lei. Exercitata, optiunea ar fi adus un profit bun si, din aceasta cauza, prima sa de cotare a crescut in acest rastimp. Dar investitorul alege sa nu-si exercite contractul si se multumeste cu profitul realizat in urma diferentei de prima. La exemplul nostru, profitul acumulat era de 50.000 lei la fiecare optiune tranzactionata. Exact diferenta dintre valoarea primei la care optiunea call a fost cumparata si valoarea primei la care aceasta a fost apoi vanduta”.
Luna aceasta a adus pe piata futures sibiana o alta premiera. Din 19 octombrie, in ringurile futures sibiene a intrat si agentia de brokeraj a bancii West Bank SA din Arad. Este prima institutie bancara romaneasca ce se lanseaza in speculatii pe piata bursiera futures. Cornel Pirtea, presedintele bancii de la Arad, declara ca obiectivul principal al acestei initiative are ca scop dinamizarea sectorului financiar in partea de vest a tarii si sustinerea cu prioritate a investitiilor private in aceasta regiune. Aradenii prind gustul speculatiilor bursiere.    

Dictionar futures
n Ring bursier (pit) – spatiu special amenajat (rotund sau octogonal), in care se desfasoara toate tranzactiile bursiere.
n Variatie (change) – diferenta neta dintre pretul de cotare al unei zile de referinta si al zilei de tranzactii anterioare.
n Cont de marja – contul fiecarui client al unei agentii bursiere, in care sunt inregistrate toate tranzactiile cu contracte futures si optiuni.

Florian Gadea