Empire State Building din SUA a fost, pentru mult timp, cea mai înaltă clădire din lume. Asia, Orientul Mijlociu și nu numai iau acum fața cu construcții impunătoare care străpung nori la propriu. Vorbim de clădiri amețitor de înalte, cu zeci de etaje care atrag turiștii precum un magnet.

Jeddah Tower, cea mai înaltă clădire din lume

Arabia Saudită va fi, în curând, cea mai atractivă țară din lume în această privință. Jeddah Tower se află în construcție, dar va fi cea mai înaltă clădire din lume, cu o înălțime de peste un kilometru. Turnul va avea birouri, magazine, dar și un hotel de lux. Ultimele etaje ale turnului vor fi destinate unui proiect special. Exploatarea de energie alternative, precum cea eoliană sau cea solară.

Jeddah Tower va fi inaugurat în 2021 și va avea 167 de etaje cu patru mai mult decât Burj Khalifa din Dubai. În 12 minute va putea urca o persoană de la parter, până la ultimul etaj.

Sky Mile Tower, minunea din Japonia

O altă minune a planetei va prinde aripi pur și siplu în Japonia. Sky Mile Tower se înalță la Tokio și își propune să fie o surpriză imensă pentru întreaga lume. Aceasta se va extinde pe o suprafață de peste o milă în aer, de unde și numele clădirii. Va ajunge la 1700 de metri.

Sky Mile Tower ar trebui să fie gata în anul 2040 și ar avea și un alt scop foarte important. Va acționa ca un baraj pentru a reține apele în ascensiune din Tokyo. Și asta nu e tot. Barajul din Sky Mile Tower va conține și instalații de desalinizare care vor furniza apă potabilă pentru toți locuitorii clădirii.

China vine din urmă cu Wuhan Greenland Center

Nici China nu putea sta departe de aceste construcții care sfidează înălțimile și nori. Wuhan Greenland Center este un zgârie-nori neterminat din Wuhan. Construcția acestuia a stagnat însă încă din august 2017 la etajul 96. Totul s-a întâmplat datorită reglementărilor privind spațiul aerian. Wuhan Greenland Center urmează să fie reproiectat, iar înălțimea acestuia nu va depăși 500 de metri deasupra nivelului mării.

X-Seed 4000 nu se va construi niciodată

Japonia și-a propus să ia fața tuturor, dar nu a reușit imposibilul. Este vorba despre X-Seed 4000, un zgârie-nori care a murit, din păcate, la stadiul de proiect. Acesta urma să aibă patru kilometric înălțime și exista deja un model proiectat total pentru clădire încă de mai bine de două decenii. Acest munte de oțel ar fi fost mai mare decât adevăratul Fuji și ar fi putut adăposti un milion de oameni. Planurile complet concepute au fost doar un instrument pentru a genera publicitate pentru Taisei Corporation, una dintre cele mai cunoscute firme de construcții din Japonia.

“Laleaua” care va străjui Londra

Marea Britanie nu putea lipsi din această listă selectă. După Gherkin (castraveciorul), Cheese Grater (răzătoarea de brânză) și Walkie Talkie, Londra se va mândri cu un zgârie nori numit Tulip (Laleaua).

Laleaua va avea o înălțime de 305 m și va fi cel mai înalt zgârie-nori din capitala Marii Britanii, cu aproximativ trei picioare mai scund decât The Shard, cea mai înaltă clădire din Marea Britanie, conform presei britanice.

Laleaua va avea un design futurist. Va cuprinde părți ale clădirii care vor aluneca spre afară pentru a permite vizitatorilor să admire peisajul. Turnul va fi construit doar ca atracție pentru vizitatori, fără spații de birouri.

Zeci de mii de copii vor putea să viziteze Laleaua din Londra gratuity, în fiecare an. Turnul de vizionare ar concura cu atracții similare în zona The Shard și London Eye. Foster + Partners, arhitecții care au proiectat clădirea asemănătoare cu o floare, spun că proiectul lor va fi o completare la turnul Gherkin proiectat tot de companie.

Fondatorul și șeful executiv al companiei, Norman Foster, spune că Tulipul ar fi un reper cultural și social, iar Jacob J Safra, a cărui companie Bury Street Properties finanțează proiectul, a plusat pentru Lalea. „Eleganța și puterea neagresivă ale lui Tulip vor completa iconicul Gherkin”. Companiile promit că lucrările vor începe anul viitor și vor fi finalizate până în 2025. Laleaua se va construi în apropierea Tamisei.

Laleaua va fi a doua cea mai înaltă din vestul Europei, dar există și contestatari ai acesteia care spun că designul său nu este conform cu o astfel de locație. Mai mult, susținătorii proiectului promit că Laleaua va aduce 1,2 milioane de vizitatori pe an. Detractorii săi sunt îngrijorați pentru că s-ar deteriora unele dintre cele mai recunoscute repere istorice ale Londrei.

„Această clădire, cu o umflătură în partea de sus, ar deteriora chiar ceea ce dezvoltatorii ei pretind că vor furniza: turismul și vizionarea asupra patrimoniului extraordinar al Londrei. Setarea Turnului Londrei, simbol al orașului nu doar pentru milioane de londonezi, ci pentru întreaga lume și unul dintre cele mai vizitate locuri noastre, va fi vătămată. A fost deja deteriorat de Walkie Talkie și ar fi o mare rușine dacă această greșeală s-ar repeta”, a spus Duncan Wilson, director executiv al Angliei istorice.