PRESIUNE Societatea contemporană este tot mai preocupată de evoluție, unicitate și afirmare personală în plan profesional. Această ambiție a oamenilor a dus la schimbarea stilului de viață și a percepțiilor asupra conceptului «bine sau rău»
Dezvoltarea în plan cultural și personal are nevoie de strategii și planuri ce pot fi analizate doar în condiții optime. Astfel, în marile orașe se construiesc tot mai mulți zgârie-nori, care facilitează îndeplinirea scopurilor oamenilor de afaceri. Construirea acestor clădiri va aduce după sine schimbări majore marilor orașe. Vor exista atât aspecte negative, cât și pozitive, deoarece câștigurile pe anumite planuri, vor genera, la rândul lor, pierderi în alte domenii. Odată cu ridicarea zgârie-norilor, ne vom confrunta cu o migrație internă a populației rurale. Acest lucru va duce la suprapopularea marilor orașe, ticsite deja de varietăți culturale și sociale. Pe de altă parte, suprapopularea poate avea un efect benefic asupra economiei orașelor, deoarece consumul produselor va crește substanțial.
Riscuri de mediu
Însă, această migrație va determina orașele să se extindă și pe spațiile încă verzi din mediul rural, cu posibil efect negativ asupra mediului înconjurător, distrugând copaci, parcuri, spații verzi care asigură oxigenul necesar vieții. Extinderea orașelor poate avea efecte negative asupra agriculturii, apar presiuni de creștere a importurilor de produse alimentare, generând costuri ridicate. Eforturile ONG-urilor de implementare și finalizare a unor proiecte pentru salvarea și regenerarea spațiilor verzi nu au mereu efectele așteptate. Nivelul poluării va crește cu fiecare zgârie-nor construit, astfel de clădiri atrăgând necesitatea folosirii diferitelor mijloace de transport sau distrugerea anumitor spații verzi. Astfel, fondurile destinate proiectelor de mediu riscă să fie cheltuite fără vreun efect vizibil.
Efecte bune pentru piața muncii
Cu toate acestea, zgârie-norii vor aduce cu sine numeroase locuri de muncă pentru persoanele calificate și vor avea un potențial major de implementare a unei varietăți de activități. Acest lucru va produce o scădere a ratei șomajului, mai ales în rândul tinerilor. Orașele se vor dezvolta și din punct de vedere cultural, putând fi exploatate toate ramurile culturale în cadrul spațiilor create. Se vor dezvolta relațiile internaționale, iar legăturile între marile orașe ale lumii vor fi mult mai puternice. Procesul de globalizare se va accelera, odată cu crearea acestor legături. În drumul lor spre succes, oamenii vor fi tot mai grăbiți, iar traficul tot mai aglomerat. Timpul va deveni o problemă generală a tuturor oamenilor. Distanța sau munca nu va mai speria pe nimeni pentru că toți se vor confrunta cu o problemă ireversibilă: lipsa timpului. Ne aglomerăm ziua cu tot mai multe activități din dorința de a realiza mai mult, dar tot ceea ce facem este să ne transformăm în niște roboți care se autodistrug încetul cu încetul. Noaptea va deveni un mijloc de a trișa pentru a prelungi activitățile pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit ziua. Astfel, putem ajunge să ne petrecem și nopțile la birou. Deși construirea zgârie-norilor poate avea multe efecte pozitive, arhitectura orașelor va avea de suferit. Arhitectura reprezintă istoria unui oraș și îi oferă fiecăruia o identitate. Fiecare tip arhitectural ascunde o poveste inedită, care va fi distrusă odată cu construirea zgârie-norilor. Bazați în mare parte pe același model arhitectural, aceștia devin o „uniformă“ a orașelor mari. În fuga continuă spre afirmare personală, să nu uităm să avem grijă de istoria culturală și de mediul înconjurător!
În cele din urmă, mediul înconjurător este precum un circuit care nu poate funcționa atunci când lipsește un element.