preturilor, cat si la nivelul valorii tranzactiilor. Varful bursei a fost consemnat in 23 martie, cand capitalizarea a depasit 14,2 miliarde euro, iar BET C a atins cea mai inalta valoare, de 4108,74 puncte, si, o zi mai tarziu, au fost consemnate maximele istorice ale indicilor BET (6.525,08 puncte) si BET FI (33.155,81 puncte). Dupa aceasta data, entuziasmul investitorilor a scazut, si o data cu acesta, si preturile. Joia trecuta, indicii bursieri aveau valori mai mici, cuprinse intre 19% si 26% fata de maxime, undeva pe la nivelul consemnat la mijlocul lunii ianuarie. Valoarea medie a tranzactiilor a ajuns in luna martie la aproape jumatate din ceea ce consemnam in primele doua luni ale anului. Investitorii au reinceput sa ia in calcul indicatorii care arata starea de sanatate a companiilor si nu mai cumpara actiuni numai din motivul ca nu au crescut o data cu piata. Ce se va intampla in continuare? Cativa brokeri si administratori de fonduri de investitii ne-au raspuns la cateva intrebari referitoare la cat va mai dura aceasta situatie de pe piata, ce trend va urma bursa etc. Acestia considera ca, in prezent, bursa traverseaza o perioada de stabilizare a cotatiilor, insa, pe termen mediu, trendul va fi pozitiv.Inca doua-trei saptamani de consolidare„In opinia noastra, in perioada urmatoare, piata va traversa o perioada de stabilizare, caracterizata prin oscilatii de amploare redusa, in jurul palierelor de echilibru stabilite la inceputul saptamanii curente. Inseamna ca, pe termen scurt, cel mai probabil vor alterna zilele de crestere usoara a cotatiilor cu cele de scadere.Chiar daca volumele de tranzactionare sunt considerabil mai reduse fata de maximele consemnate in cursul lunii februarie, acestea nu sunt totusi de neglijat. Si cu toate ca piata inregistreaza oscilatii in ambele sensuri, asa cum spuneam, amplitudinea acestora este, in prezent, destul de modesta si probabil ca pe viitor se va reduce si mai mult.In opinia noastra, etapa de consolidare a pietei va dura, probabil, doua-trei saptamani, in cuprinsul carora este posibil sa asistam la o retestare a minimelor inregistrate vineri, 18 martie, fara ca acestea sa fie depasite semnificativ.Noi apreciem ca, dupa aceasta perioada de consolidare de doua-trei saptamani, cotatiile se vor inscrie pe un trend moderat ascendent, pe o perioada ceva mai lunga de timp (cateva luni) si care va conduce la depasirea maximelor istorice consemnate la mijlocul lunii februarie.“
Piata este la mana investitorilor mici
„Cred ca, in acest moment, am putea vorbi mai degraba despre un inceput de stabilizare. Este evident ca din piata au disparut cumparatorii de calibru de circa o luna, iar piata a fost lasata la mana investitorilor mici. Nu cred ca marii detinatori de actiuni au vandut semnificativ in aceasta perioada. In aceste conditii, fara sustinere la cumparare, piata a inceput sa scada, iar cand faptul a devenit evident, au inceput sa apara si accentele de panica specifice investitorilor mici si pietelor mici. Pana in prima parte a lunii aprilie, este greu de crezut ca vom asista la o revenire a pietei. Este posibil sa asistam la o perioada mai lunga (o luna, poate doua) de stagnare si stabilizare la actualele cotatii sau, poate, la cresteri moderate de maximum 10%. Cumparatorii sunt, deocamdata, mult mai prudenti decat in prima parte a anului, iar vanzatorii vor incerca, in conditiile in care piata se stabilizeaza, sa astepte preturi mai bune, intrucat la multe societati cresterea intregului an a fost anulata in doua-trei saptamani. (La Rompetrol Rafinare, au fost atinse preturile de la inceputul lui decembrie 2004). Trendul pietei poate fi schimbat de revenirea increderii in actiunile romanesti. Pentru straini, acest lucru poate fi determinat fie de evenimente pozitive, gen Banca Transilvania, fie de o imbunatatire a contextului regional sau de informatii pozitive referitoare la economia Romaniei (de exemplu, semnarea Tratatului de aderare, in aprilie). Pentru romani, din pacate, cred revenirea increderii poate fi determinata de reluarea trendului de crestere.“
Piata este derutata
„Consider ca piata incepe sa dea semne de stabilizare, pe fondul unor volume extrem de mici. Deocamdata, este o nebuloasa pe piata: cumparatorii nu stiu daca sa cumpere acum, vanzatorii nu stiu daca sa vanda la aceste preturi, pe care le considera mici. In concluzie, piata este in asteptarea unui semnal.Volatilitatea este normal sa fie mare, pentru ca este o nesiguranta manifestata pe ambele parti ale tranzactiilor. Nu stiu cum sa se manifeste, exista temeri si angoase. Este o piata derutata complet, aproape socata de evolutia aceasta, in comparatie cu cea de la inceputul anului.Trendul pietei ar putea fi schimbat de orice informatie ce ar putea sa apara la nivel politic sau macroeconomic sau de o modificare de trend a indicilor bursieri de pe pietele europene. In privinta sensului, opiniile inclina spre o crestere, dar moderata, pentru ca, in perioada urmatoare, vor aparea informatii la nivel de emitent (raportari financiare), care vor face diferenta si ii vor determina pe investitori sa fie mai sofisticati.“
Tendinta se poate schimba foarte usor
„Este clar ca, in ultimele saptamani, am asistat la o scadere. Daca ne referim strict la ultimele doua zile, eu zic ca asistam deja la o relativa stabilizare, dar pe fondul unei volatilitati in continuare foarte crescute, unei lichiditati in scadere si al unei nervozitati generale pe piata. Este o conjunctura de factori pe care nu mi-o doresc. Lichiditatea imi da cel mai mult de gandit si, practic, acest indicator mi se pare chiar mai important de urmarit decat evolutia indicilor si a preturilor, pentru ca experienta ultimilor ani a aratat ca lichiditatea este un factor esential in evolutia preturilor pe piata. Pe fondul situatiei agitate din piata, este greu sa faci previziuni, in special pe termen scurt. Daca ne referim la termene mai lungi, atunci sunt convins ca, peste trei sau sase luni, vom avea preturi mai mari decat acum si, posibil, mai mari decat maximele inregistrate anul acesta. Pe termene mai scurte, estimez o relativa stabilizare a pietei in urmatoarele saptamani. Trendul pietei se poate schimba foarte usor. Consider ca scaderile din ultima perioada au fost declansate de un moment de slabiciune pe piata, caracterizat printr-o lipsa de cumparatori si de lichiditate (iar ceea ce a urmat, respectiv amplificarea scaderilor, a intervenit pe fondul unei usoare panici din partea unora dintre investitori). Dupa o perioada de stabilizare, care ar putea dura mai multe luni, ma astept la o reluare a trendului ascendent, cel mai tarziu in toamna acestui an. Ma bazez pe cresterea economica din Romania, ce poate impulsiona rezultatele si profitabilitatea unora dintre emitenti; pe aparitia unor emitenti noi la cota (element esential); pe intrarea unor fonduri noi pe piata, atat din partea investitorilor locali, cat si a celor straini.In final, as accentua putin problema emitentilor noi. Este clar ca pe piata din Romania asistam la un fenomen de supralichiditate; exista multi bani care asteapta oportunitati noi de investitie, iar oferta Broker, de exemplu, a demonstrat foarte clar acest lucru; si cresterile unora dintre emitentii BVB, uneori la niveluri in mod clar supraevaluate, spun acelasi lucru. Daca nu vom avea emitenti noi pe piata, in numar cat mai mare, perspectivele pietei nu mai sunt asa de bune; daca aceasta problema va fi rezolvata, iar piata va continua sa se dezvolte, atat pe partea ofertei de instrumente financiare (emitenti noi, instrumente noi etc.), cat si pe partea cererii (investitori noi, locali si straini), atunci exista toate premisele pentru o crestere in continuare a pietei in urmatorii ani, cu randamente apropiate de cele cu care ne-am obisnuit.“
Fara tendinte clare
„Cred ca, in lunile urmatoare, Bursa va evolua fara o tendinta clara in ansamblul ei, ramanand, ca si in ultima perioada, puternic speculativa. In aceasta perioada, exista insa doua evenimente care ar putea influenta tendinta generala, respectiv liberalizarea contului de capital si finalizarea, intr-un fel sau altul, a intentiilor Guvernului privind implementarea impozitului pe castigurile din investitii. Personal, cred ca nici unul dintre aceste evenimente nu va avea un impact major pe termen scurt. Modul de repartizare a profitului realizat in 2004 de societatile cotate, eventualele majorari de capital hotarate de adunarile generale, bugetele pentru anul 2005 si rezultatele partiale la trei, respectiv sase luni vor avea un impact important in evolutia individuala a emitentilor si vor determina corectii pozitive sau negative ale preturilor actiunilor acestora.rnDaca dobanzile vor continua sa scada in ritmul anticipat de analisti, sunt insa convins ca actiunile vor oferi si in acest an, si pe termen mediu, castiguri mai bune decat orice alternative investitionale, in instrumente financiare, evident.“