Consumatorii finali vor fi cei care vor suporta întreaga majorare a accizelor la carburanţi, a declarat, luni, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, citat de Agerpres.
El a explicat că principalii factori care influenţează preţul la pompă sunt cotaţiile petroliere, cursul de schimb şi taxele.
‘Costurile de rafinare şi cele de distribuţie au cea mai mică pondere în preţul final, de circa 10%. Competiţia între companiile petroliere este mare, aşa că preţul este stabil, dar consumatorul final va fi cel care va plăti în preţ creşterea accizei’, a susţinut oficialul Rompetrol, citat de Agerpres.
El nu a dorit să precizeze cu cât se va majora preţul de la 1 ianuarie, menţionând doar că orice majorare a preţului petrolului şi a accizei şi orice variaţie a cursului de schimb influenţează pe termen scurt preţurile la pompă.
De anul viitor, accizele în lei vor fi calculate diferit în situaţia în care cursul de schimb din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent va fi mai mic decât în anul anterior. În acest caz, valoarea cursului de schimb din prima zi lucrătoare din octombrie se va actualiza cu media anuală a indicelui preţurilor de consum, calculată în luna septembrie din anul precedent şi comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie.
Guvernul estimează că modificarea modului de calcul a accizelor în lei va aduce la buget încasări de 1,107 miliarde de lei.
Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2014 şi perspectiva acesteia pe anii 2015 – 2017, publicat de Ministerul Finanţelor la mijlocul lunii noiembrie, prevede că accizele la benzină se vor majora cu 19,6%, iar cele pentru motorină vor fi mai mari cu 20,9% de la 1 ianuarie 2014. Totuși, guvernul a decis să amâne majorarea accizelor până la 1 aprilie 2014.
În acest moment, acciza reprezintă 30% din preţul final la benzină şi 26% la motorină.