Nicușor Dan are de trecut azi un test important. Consiliul General al Municipiului Bucureşti se va întruni în şedinţă vineri, de la ora 11,00. Pe ordinea de zi sunt 42 de proiecte, printre care unul privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, dizolvarea Companiei Municipale Turistica şi realizarea unui audit la nivelul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general.
Proiectele de hotărâre care aprobă planuri urbanistice zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 ar urma să fie suspendate pentru o perioadă de doi ani. Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire sau desfiinţare emise de primarul Municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare. Prevederile se aplică inclusiv certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire sau desfiinţare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârii.
Nicușor Dan discută dizolvarea Companiei Turistica Bucureşti
Dizolvarea Companiei Turistica Bucureşti SA figurează, de asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri. Conform proiectului, Consiliul de administraţie al societăţii va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor care va avea pe ordinea de zi dizolvarea societăţii. Totodată, va face toate demersurile necesare ca AGA convocată să aibă loc în maxim 45 de zile de la adoptarea hotărârii CGMB. Ulterior aprobării dizolvării societăţii în AGA, Consiliul de administraţie are obligaţia de a selecta lichidatorii.
În plus, este și un proiect de lege prin care Nicușor Dan ar putea fi împuternicit să depună, în numele municipalităţii, dosarul de candidatură pentru preluarea în administrare a ariei naturale protejate Parcul Natural Văcăreşti. În prezent, parcul se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, instituţie publică centrală aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Potrivit proiectului, primarul general va fi împuternicit să desfăşoare procedurile administrative necesare întocmirii dosarului de candidatură.
Dezbateri intense despre terasele din Centrul Istoric
Avizarea teraselor amplasate în dreptul clădirilor cu faţade degradate din Centrul Istoric al Capitalei se face condiţionat de existenţa unei declaraţii pe propria răspundere a administratorului operatorului economic. Acesta este direct răspunzător în eventualitatea apariţiei unor evenimente nedorite. Cele expuse sunt într-un proiect care urmează să fie dezbătut în şedinţa CGMB.
Acesta modifică o hotărâre a CGMB privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a teraselor în zonele protejate şi în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti. Spre deosebire de forma actuală a hotărârii, conform căreia terasele sezoniere îşi desfăşoară activitatea în perioada 15 martie – 15 noiembrie, proiectul prevede o extindere a intervalului pe durata întregului an.
Consilierii municipali ar putea aproba contractarea unor servicii de audit pentru modul în care au fost utilizate resursele financiare şi cele umane, în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2020, în cadrul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general al Capitalei. În plus, se va mai discuta și un acord de asociere privind continuarea proiectului „Linia telefonică de urgenţă pentru prevenirea tentativelor de suicid 116123”, pentru o durată de cinci ani. Un alt proiect vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean.
Suspendarea PUZ-urilor poate duce la amânarea unor investiţii de peste 3 miliarde de euro
Suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiţii de peste trei miliarde de euro, a anunţat miercuri Asociaţia Investitorilor din Real Estate din România (AREI).
Asociaţia menţionează, într-un comunicat, că a luat act de includerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data de 26 februarie 2021 a proiectelor de Hotărâre privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6 şi atrage atenţia asupra nerespectării termenului legal de transparenţă decizională.
„Incertitudinea şi lipsa de transparenţă în procesul decizional trebuie înlocuite cu predictibilitate şi colaborare cu mediul de afaceri. Pe lângă provocările crizei sanitare cu care s-a confruntat tot mediul de afaceri, activitatea investiţională din Bucureşti este acum puternic îngreunată de schimbările de viziune şi strategie urbanistică ce derivă din intenţia de suspendare a PUZ-urilor, aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, care se face fără respectarea termenului de transparenţă decizională conform Legii 52/2003. Considerăm necesar ca această revizuire a regimului urbanistic al Municipiului Bucureşti să aibă şi o componentă de consultare publică, similară celei prevăzute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale”, a declarat Antoanela Comşa, preşedinte al Consiliului Director AREI.