Zi de doliu în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul Daniel e devastat: Cu adâncă întristare…

Patriarhul Daniel

SURSA FOTO: Dreamstime

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis sâmbătă un mesaj de condoleanțe cu ocazia decesului preotului Emilian Stănescu, paroh și consilier patriarhal.

Doliu în BOR, după decesul consilierului Patriarhului Daniel

Părintele Emilian Stănescu (1952-2024), preot de parohie și consilier patriarhal, a trăit o viață în care slujirea bisericii și a oamenilor s-a împletit cu un profund sens al apartenenței la divin. Viața sa a fost o călătorie prin care a deschis uși spirituale pentru alții, arătându-le drumul spre lumină. Trecerea sa lasă acum un gol în inimile celor care l-au cunoscut, o tăcere resimțită profund în Biserica Ortodoxă Română, un adevărat moment de doliu

„Părintele Emilian Stănescu rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca un slujitor harnic al Sfântului Altar, un părinte duhovnicesc, blând şi înţelept pentru păstoriţii săi”, a transmis Preafericirea Sa, conform basilica.ro.

Emilian Stănescu, omul

Părintele Emilian Stănescu a trăit o viață dedicată slujirii bisericești, urmând un traseu remarcabil în cadrul Protoieriei Câmpulung Muscel, unde a fost mai întâi secretar și apoi protoiereu până în 1990. A păstorit parohiile Bughea de Jos, Negru Vodă și Schei, toate restaurate sub grija sa atentă. Din 1995, a devenit preot slujitor la parohia Dorobanți, paroh în 2008, iar în 2017 a fost îmbisericit.

Între 1998 și 2007, a ocupat poziția de consilier patriarhal, un rol administrativ de înaltă responsabilitate. Pregătirea sa teologică a început la Seminarul Teologic din București (1968-1973) și a continuat la Institutul Teologic de grad universitar din București (1973-1977), formând o bază solidă pentru vocația sa pastorală.

Textul integral al Patriarhului:

„Părintele Emilian Stănescu (1952-2024)
Preot de parohie şi consilier patriarhal

Cu adâncă întristare, dar cu nădejdea învierii și a vieții veșnice, am aflat despre trecerea la cele veșnice a Părintelui Emilian Stănescu în dimineața zilei de miercuri, 16 octombrie 2024. După o activitate pastoral-misionară bogată, de aproape cinci decenii, dintre care opt ani în funcția de consilier patriarhal, Părintele Emilian și-a încheiat viaţa pământească, având nădejdea învierii şi a vieţii veşnice.

Născut la 12 ianuarie 1952, în comuna Berevoești, județul Argeș, în familia binecredincioșilor Ion și Stela, tânărul Emilian a crescut într-un mediu care i-a cultivat dragostea față de Dumnezeu și aproapele. Această chemare timpurie către cele sfinte l-a condus pe calea preoției, urmând studiile la Seminarul Teologic din București (1968-1973) și apoi la Institutul Teologic de grad universitar din București (1973-1977).

Viața Părintelui Emilian Stănescu a fost binecuvântată și prin familia sa, alături de preoteasa Doinița și cei doi fii, Ion Adrian și Nicolae Alexandru. Prin dragostea și devotamentul arătat familiei sale, a oferit un model de echilibru între slujirea preoțească și viața de familie, amintind că: „Dacă nu știe cineva să-și rânduiască propria lui casă, cum va purta grijă de Biserica lui Dumnezeu?” (1 Timotei 3, 5).

Chemarea la slujirea preoțească s-a concretizat în octombrie 1975, când tânărul Emilian a fost hirotonit diacon și apoi preot de către Înaltpreasfințitul Victorin Ursache, Arhiepiscopul românilor din SUA și Canada. Acest moment a marcat începutul unei vieți dedicate în întregime slujirii lui Dumnezeu și oamenilor, împlinind îndemnul Mântuitorului: „Cel ce voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).

Părintele Emilian Stănescu și-a început activitatea pastorală la Parohia Bughea de Jos, continuând apoi să slujească cu dăruire în parohiile Negru Vodă, Schei și Dorobanți. În fiecare dintre aceste comunități, a lăsat urme adânci ale prezenței sale, nu doar prin lucrările edilitare și de restaurare pe care le-a coordonat, ci mai ales prin grija pastorală și dragostea pe care le-a arătat credincioșilor.

La Parohia Negru Vodă, pe lângă ample lucrări de consolidare și restaurare, Părintele Emilian a organizat primul depozit de carte veche românească, arătând astfel preocuparea sa pentru păstrarea și transmiterea tezaurului spiritual și cultural al Bisericii.

În timpul slujirii sale la Parohia Dorobanți din București, unde a activat timp de 23 de ani, Părintele Emilian s-a remarcat ca un duhovnic înțelept și iubitor, îndrumând cu blândețe și răbdare pe calea mântuirii pe toți cei care i-au cerut sfatul.

Pe lângă activitatea pastorală, Părintele Emilian a ocupat diverse funcții în administrația bisericească, precum acelea de secretar de Protoierie și apoi protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Muscel, culminând cu aceea de consilier patriarhal (1999-2008). În toate aceste activități, a dat dovadă de înțelepciune, devotament și spirit de slujire, fiind un exemplu viu al cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „Slujbele sunt felurite, dar același Domn. Și lucrările sunt felurite, dar este același Dumnezeu, Care lucrează toate în toți” (1 Corinteni 12, 5-6).

Părintele Emilian Stănescu rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca un slujitor harnic al Sfântului Altar, un părinte duhovnicesc, blând şi înţelept pentru păstoriţii săi.

În aceste momente de dureroasă despărțire, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Biruitorul morții, să odihnească sufletul vrednicului Său slujitor, Preotul Emilian, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată,

Patriarhul Daniel”

Mesajul a fost transmis la slujba de înmormântare a Părintelui Emilian Stănescu, preot pensionar, fost preot paroh al Parohiei Dorobanți, Protoieria Sector I Capitală, oficiată în ziua de sâmbătă, 19 octombrie 2024, orele 12:00, la biserica parohiei Vatra Satului din comuna Berevoești, județul Argeș, potrivit ziaruluilumina.ro.