Zi importantă în politica românească luni, atunci când Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a decide învestirea noului Guvern Orban II. Până acum, liderii PSD şi ALDE au anunţat deja că nu vor participa la şedinţă. Mai mult, Victor Ponta spune că Pro România nu va vota învestirea Guvernului Orban II. Cu toate acestea, preşedintele PNL Ludovic Orban a transmis că parlamentarii liberali vor fi în sală pentru asigurarea cvorumului, dar nu vor vota în încercarea de a declanşa o nouă învestire.
Şedinţa plenului reunit are loc fix în ziua în care CCR dezbate sesizarea PSD privind conflictul juridic dintre Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea lui Orban în funcţia de premier, cu toate că a fost demis prin moţiune.
Astfel, votul pe învestirea Guvernului Orban II vine în contextul în care Cabinetul Orban, instalat în noiembrie anul trecut, a fost demis prin moţiune de cenzură, depusă de PSD ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După consultări cu formaţiunile politice parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcţia de prim-ministru.
Şeful statului a menţionat atunci că organizarea de alegeri anticipate ar fi „soluţia corectă”. „Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune, am prezentat partidelor această opţiune. (…) Este normal şi pot să înţeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuţii interne, în forurile lor, pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede”, a transmis Iohannis.
Componenţa Guvernului Orban II
Ludovic Orban i-a propus ca membri ai Cabinetului pe foştii miniştri, care au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate pe 17, 18 şi 19 februarie. Doar patru miniştri dintre cei 16 care au obţinut un aviz pozitiv din partea parlamentarilor. Este vorba despre Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe, Virgil Popescu – Economie şi Adrian Oros – Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Restul au primit avize negative.
„Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat”, a explicat Ciolacu, miercuri, la finalul unei şedinţe a conducerii PSD.
La rândul său, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la şedinţa Parlamentului pentru asigurarea cvorumului, dar nu vor vota. Pro România nu va vota învestirea Guvernului Orban II, a anunţat preşedintele partidului, Victor Ponta. „Nu votăm Guvernul Orban. Exact ceea am făcut la votul iniţial la Guvernul Orban: nu participăm la ceea ce este o piesă de teatru de prost gust”, a declarat Ponta, duminică, la finalul Convenţiei anuale a Pro România.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că parlamentarii partidului nu vor participa la „şarada” Guvernului Orban II. „Nu vom participa la şarada Guvernului Orban II şi nu vom fi parte la mascarada pusă la cale de cei cărora le pasă doar de interesul lor. Vom arăta tot atâta interes faţă de audierile sau votul din Parlament pe cât interes arată ei poporului român”, a susţinut, la începutul săptămânii, Tăriceanu.