Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Şeful statului a precizat că Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier.
Consultările încep la ora 16:00, primii fiind invitaţi reprezentanţii PNL. De la ora 16.30 sunt aşteptaţi cei ai PSD, iar de la 17.00 – delegaţia USR. Ulterior, vor merge la consultări reprezentanţii UDMR (17.30), PMP (18.00), ALDE (18.30), grupul parlamentar Pro Europa (19.00) şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (19.30).
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.
Potrivit News.ro, Iohannis a explicat că gestul lui Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru această situaţie.
Întrebat dacă are ceva să reproşeze premierului Ludovic Orban, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”.
„Nu doar că nu aş avea ce să-i reproşez, chiar aş avea pentru ce să-l laud, iar procedura în Parlament nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, întreg blocajul s-a produs din cauza PSD-ului care mai întâi a tras de timp cu audierile, după care termenul la care s-a pus votul pentru învestitură a fost termenul maximal admis în Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere, deci se vede clar intenţia de a bloca acest demers.
Pentru a debloca întregul demers, domnul Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat şi mergem mai departe. România nu are nevoie de blocaje, sunt suficiente probleme care trebie rezolvate, nu avem nevoie de astfel de blocaje a încheiat Iohannis”, a afirmat preşedintele.
Ludovic Orban, din nou prima variantă
Biroul Executiv al PNL se va reuni, miercuri, de la ora 11.00, pentru a discuta mandatul cu care partidul va merge la consultările de la Cotroceni. Preşedintele organizaţiei PNL Sector 2, Monica Anisie, a spus că, în opinia sa, „premierul actual al României, Ludovic Orban, este cea mai bună soluţie pentru România” şi speră ca şi colegii săi să considere acelaşi lucru.
PSD ar vota un guvern „de specialişti” sau unul de uniune naţională
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că o delegaţie din partea PSD va merge la consultări cu preşedintele, adăugând că a trecut „peste orgoliile de partid” şi peste vocile din PSD care cereau ca social-democraţii să revină la putere şi a propus pe cineva din afara partidului, însă preşedintele „a preferat să prelungească criza”.
Ciolacu susţine că PSD ar vota un guvern „de specialişti” sau unul de uniune naţională. „Dacă se vine cu un guvern de specialişti sau se doreşte un guvern de uniune naţională, nu avem nicio problemă”, a declarat Ciolacu.
Acesta a spus că ar vota o echipă de tehnocraţi condusă de Nicolae Ciucă sau Bogdan Aurescu sau PSD ar intra „fără probleme” într-un
guvern de uniune naţională. În a doua variantă, Ciolacu a evitat să spună cine ar urma să facă parte din guvern. „Noi am creionat o majoritate, este posibil să o creionăm din nou”, a mai spus Ciolacu.
USR îl propune pe Dacian Cioloş
Reprezentanţii USR au anunţat că la Cotroceni va merge o delegaţie formată din Cătălin Drulă, Stelian Ion, Cristina Prună, Ionuţ Moşteanu şi Dan Barna. Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că USR îl va propune, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, tot pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. Barna a spus că USR este dispusă să intre la guvernare pentru a asigura legislaţia care prevede alegea primarilor în două tururi de scrutin.
CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.