S-A DECIS. Guvernul a redus schema de sprijin pentru energia verde

Guvernul României ar putea aproba astăzi în şedinţa săptămânală proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reducerea schemei de sprijin pentru investiţiile realizate în energia regenerabilă. Premierul Victor Ponta a declarat la începutul şedinţei că dacă nu se iau măsuri urgente în sectorul energetic, România riscă să devină “un muzeu al omenirii”.

UPDATE 16:58
Guvernul a aprobat proiectul de Ordonanţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Data de intrare în vigoare a noilor reglementări este 1 iulie 2013.
 
Principalele modificări pe scurt:

  • Limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităților instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER)

•   Amânarea temporară, începând cu 01.07.2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi); recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31.03.2017 pentru centralele hidro și solare, respectiv începând cu 01.01.2018 pentru centralele eoliene

•   Monitorizarea semestrială a investițiilor de către ANRE, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării

•   Tranzacționarea, de o manieră transparentă, direct între producători și furnizori, a certificatelor verzi

•   Introducerea obligației pentru ANRE de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Național

Ponta a precizat că urmează să fie adoptat actul normativ privind stabilirea sistemului de promovare şi de susţinere a producerii energiei din surse regenerabile. În acest sens, primul ministru a menţionat că în ultimii şapte ani preţul energiei electrice în SUA a scăzut cu 4%, în timp ce în Europa a crescut cu 38%, iar preţul gazelor în industrie a scăzut cu 66% în SUA şi a crescut cu 35% în Europa.

‘Nu trebuie să fii specialist în energie ca să înţelegi că atunci când unii scad preţurile cu 60% şi alţii le cresc cu 35%, probabil că în România şi în Europa, dacă nu luăm măsuri, se vor închide toate fabricile. Şi o să rămânem să fim doar muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred că e bine nici pentru România, nici pentru Europa’, a spus Ponta, citat de Agerpres.

El a adăugat că în România există mari unităţi producătoare care, în lipsa adoptării acestui act normativ, riscă să se confrunte cu pierderi tot mai mari şi să îşi închidă porţile. Premierul a mai precizat că prin schema de ajutor adresată populaţiei se doreşte găsirea liniei de mijloc care să permită câştiguri pentru cei care investesc în energii regenerabile, dar şi dezvoltarea industriei. ‘Este o decizie prin care, pe de o parte, vrem să dăm un semnal de sprijin în continuare pentru investiţii în energia regenerabilă, însă aceste investiţii şi această dezvoltare trebuie făcută cu respectarea, dacă vreţi, a realităţilor de zi cu zi. Este important să avem un preţ al energiei care să asigure sustenabilitatea industrială, în primul rând. (…) Că altfel, o să avem energie regenerabilă şi nu o să mai aibă cine să o consume, pentru că închidem toate fabricile’, a precizat Ponta.

Premierul a precizat pe 23 mai că subvenţiile pentru energia regenerabilă nu vor fi diminuate, ci reeşalonate. ‘Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că e vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor, facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că, ştiţi foarte bine, mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi. Or, încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile’, a spus primul-ministru.

În urmă cu două zile, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, a declarat la “După 20 de ani”, emisiune difuzată de PRO TV, că România este cea mai necompetitivă ţară din UE din cauza preţului la energia electrică şi a făcut "o prostie" atunci când a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investiţiilor în energia regenerabilă în numai doi ani.

Astăzi reprezentanţii Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA) au menţionat într-un comunicat remis presei că o astfel de investiție se amortizează în 9-10 ani, dat fiind că rata internă de rentabilitate (RIR) de maxim 11% este stabilită de către autoritățile române și aprobată de Comisia Europeană şi nicidecum în doi ani, aşa cum a declarat ministrul Dan Nica.

România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani", a afirmat ministrul Dan Nica.

Premierul a afirmat recent, după o reuniune a Consiliului European, că România îşi va balansa politica de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie.
"Săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) vom avea primele mãsuri în privinţa certificatelor verzi, care aruncă în aer populaţia şi industria. În rubrica în care scrie certificate verzi suma trebuie să fie mai mică. Eu vă spun acum că ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de muncă, nici de orice altceva, închidem tot", a adăugat Nica, citat de mediafax.ro
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat săptămâna trecută, la conferinţa organizată de Mediafax, că proiectul de ordonanţă privind modificarea legii care sprijină energia regenerabilă va fi aprobat săptămâna viitoare, documentul având "puţine" modificări faţă de proiectul iniţial, acestea fiind în special legate de funcţionarea pieţei pentru certificate verzi.

Potrivit proiectului de act normativ, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016 va fi amânată acordarea unor certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma să cumpere certificate doar pentru jumătate din energia furnizată. Scutirea marilor consumatori de energie de la plata a jumătate din certificatele verzi ar putea fi considerată ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilităţi. "Problema pe care o avem la acest proiect de ordonanţă este legată de măsurile de sprijin pentru marii consumatori. Guvernul vrea să scutească marii consumatori de costul certificatelor verzi. Obiectivul este foarte legitim. Toţi în România am vrea ca firme precum ArcelorMittal, Alro sau alţi mari consumatori să se dezvolte la noi în ţară. Nu vrea nimeni să-i vadă plecând. (…) E legitim ca ei să aibă o energie cât mai ieftină. Toţi ne dorim treaba asta, dar metoda care a fost aleasă, deci o exceptare de la plata certificatelor verzi, credem noi că ridică probleme de ajutor de stat", a declarat recent preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. El a arătat că au existat consultări cu Comisia Europeană (CE), care a cerut notificarea acestei măsuri, ce nu va putea fi pusă în practică până când instituţia europeană nu îşi va da acordul. Chiriţoiu a menţionat că niciun sta membru nu a primit aviz favorabil la o astfel de solicitare.

Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creşterea masivă a costurilor cu electricitatea.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.

Concret, aproximativ 10% din factura la energie a consumatorilor casnici reprezint[ componenta certificatelor verzi i taxa de cogenerare.