Guvernul a decis să vină cu o ordonanţă de urgenţă în problema RCA care să prevadă, printre altele, îngheţarea preţurilor la primele de asigurare pe o perioadă de şase luni.
"Pentru a rezolva problema pe termen scurt şi pentru a da timp instituţiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor şi după consultări cu Consiliul Concurenţei, vom veni în acest proiect de ordonanţă şi cu propunerea de a îngheţa preţurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. Pe baza ordonanţei, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie preţul de referinţă pentru asigurări pe următoarele şase luni, preţul de referinţă la nivelul căruia să fie îngheţat nivelul preţului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste şase luni să avem tot acest sistem de urmărire a preţurilor pus la punct, cu aceste calcule ale preţului de referinţă, care să fie făcute publice şi care să constituie, într-adevăr, o referinţă pentru cei care fac asigurări, dar şi pentru clienţi", a explicat Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.
Mișu Negrițoiu: Situaţia RCA de astăzi este rezultatul condiţiilor preliminare ale acquis-ului comunitar
Situaţia poliţelor RCA de astăzi este de fapt rezultatul condiţiilor preliminare ale acquis-ului la care România a aderat odată cu intrarea în Uniunea Europeană, a declarat miercuri Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.
"Situaţia RCA de astăzi este de fapt rezultatul condiţiilor preliminare ale acquis-ului la care România a aderat odată cu aderarea la UE. În 2007, România s-a angajat să liberalizeze piaţa RCA. În mod normal, România ar fi trebuit să aibă un plan de tranziţie a liberalizării tarifelor RCA aşa cum are în adoptarea monedei unice. Acest lucru nu s-a întâmplat. În 2010, poliţele RCA se vindeau cu 50% sub costuri, în 2015 Astra vindea vindea poliţe cu 68% sub costuri. Noi, ca autoritate învestită cu mandat de Parlament, trebuie să supraveghem funcţionarea şi stabilitatea pieţei de asigurări în România", a spus Negriţoiu. El a precizat că ASF a realizat o evaluare a stabilităţii financiare a societăţilor şi a găsit în bilanţurile financiare ale asigurătorilor un deficit financiar de 2 miliarde de lei. Comisiile reunite pentru buget-finanţe şi transporturi din Camera Deputaţilor audiază miercuri conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe tema poliţelor RCA, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei.
Citește și Ce înseamnă ÎNGHEŢAREA tarifelor RCA
Transportatorii se plâng că RCA a explodat în ultimele 12 luni și cer un preţ de referinţă pentru poliţele RCA.
"Am convenit la discuţiile de la Guvern că în Ordonanţa de Urgenţă va apărea precizarea referitoare la îngheţarea tarifului de referinţă a poliţelor RCA pe o durată de şase luni cu posibilitate de prelungire pe încă trei luni. Dacă va apărea acest segment în Ordonanţă, vom discuta şi vom da un comunicat despre ceea ce vom face în continuare. Vorbim despre îngheţarea valorii de daunalitate a RCA. Nu putem da un răspuns referitor la protest, dar, în principiu, putem amâna protestul de mâine (joi – n.r.). Per total, am câştigat un lucru bun atât pentru cetăţeni cât şi pentru transportatori. Repet, vom lua o decizie finală după ora 10:00, să vedem modificările din Ordonanţa de Urgenţă", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Pe de altă parte, acesta solicită demisia conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) afirmând că din cauza acesteia s-a ajuns la situaţia actuală.
La rândul său, Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a menţionat că după o discuţie cu membrii din teritoriu se va lua o decizie cu privire la amânarea sau nu a protestului din 15 septembrie.
"Trebuie să vedem tariful de referinţă de principiu după care vom face o comunicare în acest sens. Vă cerem răgaz ca, după ora 17:00, să comunicăm decizia finală. Acum nu anunţăm că oprim protestele. Nu este normal să ieşim de la Guvern cu acest mesaj, pentru că sunt colegi în teritoriu pe care trebuie să îi respectăm. Respectăm dialogul dar trebuie să facem o analiză internă cu membrii noştri şi abia după aceea vom lua o decizie. Trebuie să convingem Parlamentul ca tariful de referinţă să nu rămână tarif de referinţă doar pe şase luni. Voi cere personal demisia preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu. Este cazul că zboare din acel scaun şi să vină un om cu decenţă care să aplice lege", a subliniat Hagiu.