Zi decisivă pentru CCR. Miercuri sunt audiați candidații propuși pentru postul de judecător al Curții Constituționale

CCR

CCR

Zi decisivă pentru Curtea Constituțională. În cursul zilei de miercuri, parlamentarii vor audia candidații propuși pentru un post de judecător de la CCR. Audierile încep în jurul orei 14.00.

Candidații propuși pentru un post de judecător la Curtea Constituțională vor fi audiați în cursul zilei de miercuri de către parlamentari. Postul vacant este cel al Monei Pivniceru, căreia îi expiră mandatul în luna iunie.

Audierile încep astăzi, de la ora 14.00, în Comisia juridică a Senatului, iar votul în plen va fi săptămâna viitoare. În ceea ce privește propunerile venite până acum, din partea liberalilor este Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, în timp ce din partea USR vine Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR.

La rândul lor, cei de la AUR l-au propus pe Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD, pentru funcția de judecător.

Propunerile venite din partea Senatului

În același timp, tot în cursul zilei de miercuri au loc audierile și pentru candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților îi va audia pe aceștia, iar numele propuse sunt următoarele: Bogdan Licu, propus de PSD, Cristi Dănileț, propus de USR, și Ioan Sabău, propus de AUR.

Pe de altă parte, până acum, șansele pentru a ocupa posturile vacante la CCR le au Iulia Scântei de la PNL și Bogdan Licu, susținut de PSD. De cealaltă parte, Administrația Prezidențială îl propune pe consilierul prezidențial, Mihaela Ciochină.

Menționăm faptul că până la data de 10 iunie, mandatele a trei judecători de la Curtea Constituțională vor expira. Este vorba de Mona Pivniceru (numită de Senat), Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor) şi Daniel Morar (numit de preşedintele Traian Băsescu).

Când au loc numirile la CCR

Totodată, conform legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Amintim faptul că, Curtea Constituţională Română este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

De cealaltă parte însă, preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit, se arată în lege.